07-08-2023

Культурну спадщину з фондів Маріупольського музею презентували у Рівному

Сьогодні у КЗ «Рівненський обласний краєзнавчий музей» відбулося відкриття виставки культурної спадщини з фондів Маріупольського краєзнавчого музею «Зруйнована, але не знищена…».

Експозиція присвячена грецькій колекції музею, експонати якого було втрачено під час масових російських обстрілів навесні 2022 року або викрадено окупантами. Але музейникам вдалося оцифрувати частину музейної колекції.

Відзначимо, що історія міста Маріуполь тісно пов'язана з греками, які століття тому поселилися у приазовському краї та сформували унікальну самобутню культуру, багато елементів якої збереглися в сучасному житті міста регіону.

Так, виставка розповідає про історію та культуру греків Приазов'я, долю об'єктів історико-культурної спадщини грецької та інших етнічних громад в результаті війни, розв'язаної росією проти незалежної України. Раніше виставку вже було представлено у філії Грецького фонду культури в Одесі, та в Кропивницькому.

На відкриття виставки у Рівному завітав голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

- Сьогодні російські варвари намагаються знищити все. Вони руйнують нашу культурну спадщину, але ми прикладемо максимум зусиль, щоб все відновити і зберегти. І я впевнений,  що невдовзі ця виставка повернеться у рідний український Маріуполь, - наголосив Ігор Ясенюк.

У Рівному виставка експонується за сприяння місцевого Центру підтримки переселенців "Я — Маріуполь". Побачити її можна до 1 вересня включно.