28-09-2023

"Культурний патрон громади" та "Краща сільська бібліотека" - на Рівненщині привітали працівників бібліотечної галузі

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначають 30 вересня, в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулися урочистості.

Підсумувати рік роботи книгозбірень області та відзначити кращих зібралися представники влади, творчих спілок, громадських об’єднань, науковці, партнери та друзі наших бібліотек.

- Цей рік був непростим для всіх нас. Адже ми уже вдруге відзначаємо наших книгарів в умовах війни. І це знаково! Бо свідчить про те, наскільки незламними ми є. Навіть в час, коли над нашими містами літають ракети, коли ворожі снаряди руйнують будинки і заклади культури, ми не здаємося і продовжуємо кожен робити свою справу. І особливо цінно, що бібліотеки, як осередки культури, об’єднують навколо себе дорослих і молодь, творчих людей і науковців, допомагають інтегрувати внутрішньо переміщених осіб у свої громади, - наголосив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій  Бучинський, вітаючи бібліотекарів Рівненщини.

З нагоди Всесвітнього дня бібліотек відбулося нагородження переможців обласного огляду-конкурсу «Краща сільська бібліотека». На Рівненщині вже вчетверте відзначають сільські книгозбірні, які не просто зберігають книги і популяризують читання як таке, а й перетворилися на сучасний культурний простір. Цьогоріч в конкурсі перемогла Центральна публічно-шкільна бібліотека Привільненської громади.

Другий рік поспіль в області визначають переможців ще одного конкурсу-рейтингу «Культурний патрон громади». Його ініціатором є ГО «Рівненське обласне громадське об’єднання Української бібліотечної асоціації» Унікальність конкурсу в тому, що відзначають  не лише бібліотекаря за вдалий досвід, а й представника місцевого самоврядування як лідера культурних змін у громаді.

Тож, за підсумками 2022-2023 років «Культурним патроном громади» обрано Бугринського сіського голову Сергія Пилипчука, а дипломом «Краща адвокація бібліотек» нагороджено директорку Центральної публічно-шкільної бібліотеки Бугринської громади Діану Сінчук.

Кращих книгарів відзначили і представники влади. Почесні грамоти Рівненської обласної ради вручили заступник голови РОР Олексій Бучинський та голова постійної комісії з питань гуманітарної політики РОР Алла Черній.

До слова, за рік роботи в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці провели понад тисячу заходів, якими охопили 17,5 тисяч користувачів. 

Залучили понад 400 тис грн грантових коштів. З обласного бюджету отримали 300 тис грн на поповнення бібліотечних фондів. Ще на 200 тис грн подарували книг читачі РОУНБ.

Серед ініціатив, які успішно реалізовує бібліотека, - проєкт "Велике читання", в якому взяли участь 28 громад Рівненщини. 

Крім того, на базі обласної бібліотеки буде реалізовано проєкт зі створення інформаційної навігації для людей з інвалідністю. Таким чином книгозбірня зробить ще один крок з впровадження Національної стратегії безбар'єрності. На це заклад отримав 125 тис грн.