01-06-2021

Критична ситуація: депутати просять керівництво держави втрутитися в порядок реалізації медичної реформи

180 млн грн – саме стільки боргує Національна служба здоров’я закладам медицини Рівненської області.

НСЗУ недофінансування пояснює тим, що вони недоотримають кошти з державного бюджету. Окрім того, НСЗУ постійно порушує терміни підписання договорів та умови оплати контрактів, нарахування коштів за надання послуг проводить вибірково, з запізненням та з порушенням постанови КБУ №133 від 15.02.2021, постійно змінює умови підписання договорів, збільшуючи вимоги до закладів та маніпулюючи статистичними даними.

Сьогодні на черговому пленарному засідання депутати прийняли рішення звернутися до Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо критичної ситуації яка склалася в закладах охорони здоров’я України та області.

Підготував відповідний проєкт рішення голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Юрій Білик. За нього проголосував 61 депутат.

В документі зазначається, що електронна система охорони здоров’я України, через яку звітуються медичні заклади, працює нестабільно та неякісно, постійно перевантажена, що не дозволяє вчасно і в повному обсязі подати інформацію про надані послуги. Відтак, заклади недоотримують кошти. Особливо від цього страждає амбулаторна допомога. До того ж частині закладів охорони здоров’я області, які надавали допомогу пацієнтам з COVID -19, НСЗУ не продовжило договори. Так, коштів за лікування пацієнтів заклади не отримали.

«На сьогоднішній день більшість «неКОВІДних» стаціонарних лікарень області, особливо районні лікарні, опинилися в критичному стані. Кошти які отримують від НСЗУ покривають лише 60% від потреби на заробітну плату, а заклади які надають амбулаторно-поліклінічну допомогу, зокрема діагностичний центр, отримали лише 40% від фонду заробітної плати. Кошти на забезпечення медикаментами, розхідні матеріали та амортизацію обладнання – відстуні. Хронічне недофінансування, низька заробітна плата, відсутність можливості фінансового стимулювання та диференціації фаховості працівників призводить до щоденного звільнення з комунальних закладів охорони здоров’я висококваліфікованих кадрів, погіршує якість медичного забезпечення та породжує щоденні конфлікти між пацієнтами та медичними працівниками, що створює загальну суспільну невдоволеність медичною реформою.», - йдеться у Зверненні.

Відтак, депутати обласної ради просять у керівництва держави негайно втрутитися в порядок реалізації медичної реформи, не допустити масового закриття медичних підприємств області, так як це призведе до погіршення здоров’я нації та становить загрозу національній безпеці держави.

Повний текст Звернення – за посиланням.