26-10-2023

Кожен другий українець емоційно почувається гірше, аніж три роки тому

Причиною цьому – війна в Україні. Такою статистикою сьогодні оперують фахівці. Не менш тривожні показники і серед молодого населення: 44 % людей віком 13-24 років уникають розмов зі спеціалістом про своє ментальне здоров'я.

Як впоратися зі стресом? Як подолати власні страхи? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники тренінгу, який відбувся для фахівців виконавчого апарату Рівненської обласної ради.

Що стоїть за поняттям «ментальне здоров’я», які є найпростіші техніки, щоб самотужки привести свій емоційний стан до норми - працівникам облради розповіла медичний директор та лікар-психіатр Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Юлія Черняк.

Фахівчиня почала розмову з того, що в Україні, на відміну від більшості цивілізованих країн світу, досі відсутня культура дбати про своє ментальне здоров'я та користуватися послугами психотерапевта. Тим паче, на постійній основі.

І через те, що людина часто залишається сам на сам зі своїми тривогами та страхами, існує ризик впасти в депресію.

Тому лікарка спершу розповіла, як не слід боротися з кризами. А також представила ефективні, на думку Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), техніки виходу з емоційного піке, що складаються з 5 основних кроків.

Також під час тренінгу учасники дізналися різницю між психологом, лікарем-психологом, психотерапевтом, психоаналітиком та психіатром. Попрацювали з дихальними техніками та дізналися про інші вправи, які стосуються органів чуття та допомагають нормалізувати емоційний стан.