14-09-2021

Кошти на аеропорт, ноутбуки та ШВЛ-апарати: бюджетна комісія затвердила розподіл субвенцій

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (голова – Ігор Ясенюк), участь в якому взяв голова ради Сергій Кондрачук та його заступники Сергій Свисталюк і Олексій Бучинський.

Депутати розглянули низку питань, які стосуються перерозподілу коштів для освіти, медицини та будівництва важливих соціальних об’єктів.

Так, 55 млн грн отримала Рівненщина з державного бюджету на два будівельні об’єкти. Це 35 із 75 обіцяних державою мільйонів гривень для комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Рівне». За ці кошти повинні розпочати роботи з реконструкції радіотехнічних засобів навігації та посадки аеродромного комплексу летовища. Гроші на виготовлення ПКД обласна рада передбачала раніше.

Решту 20 млн грн держсубвенції спрямували на будівництво навчально-виховного комплексу в селі Борбин, що на Млинівщині.

3,8 млн грн надійшли в область на розвиток професійно-технічної освіти, а саме на створення Центру сільського господарства на базі Сарненського професійного аграрного ліцею.

Погодили на комісії і низку субвенцій з місцевих бюджетів. Так, на умовах співфінансування буде закуплено 15 шкільних автобусів для 4 територіальних громад. Для цього ТГ виділили майже 3,2 млн грн.

Ще майже 3 млн грн субвенції з місцевих бюджетів спрямовуються на закупівлю 2 344 ноутбуків для навчальних закладів 11 територіальних громад.  

Окремим рішенням комісія погодила перерозподіл коштів в межах реалізації Обласної програми запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області коронавірусу COVID-19 на 2021 рік. 1,9 млн грн спрямували на придбання 5 моніторів пацієнтів та 2 ШВЛ-апаратів для ковідного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка.

Крім того, на комісії депутати розглянули інформацію облдержадміністрації щодо особливостей складання проєктів місцевих бюджетів на 2022 - 2024 рік. Проте, на думку голови обласної ради Сергія Кондрачука, цей документ, розроблений Міністерством фінансів України і з урахуванням якого готуватиметься проєкт обласного бюджету на 2022-2024 роки, містить небезпечні тенденції.

- Основні макропоказники економічного та соціального розвитку, які надало Міністерство фінансів України, як на мене, є антинародними і антисоціальними. Зокрема, на кінець 2024 року уряд планує встановити прожитковий мінімум на одну особу в розмірі, вдумайтеся, - менше 3 тисяч гривень!

Враховуючи рівень інфляції, ріст тарифів, зростання цін, як уряд Зеленського бачить можливість виживати за менш ніж 3 тисячі гривень у 2024 році - це серйозне питання, - зауважив Сергій Кондрачук.