25-10-2024

Колектив Рівненської обласної ради долучився до написання 25-го Радіодиктанту національної єдності

Це вже добра традиція для працівників виконавчого апарату РОР - перевірити свої знання української вирішили представники різних відділів.

- Вкотре хочу перевірити себе і підтримати українську писемність. Тим паче, що наша робота безпосередньо пов'язана з написанням текстів, підготовкою інформації. Від того, як ми викладемо думку, багато залежить. Особисто я постійно працюю зі словом, готую аналітичну інформацію для керівництва ради. Тому добре володіти словом - дуже важливо, - розповіла керівниця відділу контролю, аналітичної роботи та технічного забезпечення виконавчого апарату облради Ірина Бовсунюк, яка не вперше долучається до ініціативи.

Цьогоріч у Рівному організували ще одну локацію для охочих писати радіодиктант - це Рівненський обласний краєзнавчий музей. Як розповіла його директорка Алла Жижкевич, зібралося зо три  десятки рівнян: окрім працівників музею, це студенти та представники громадськості.

Традиційно писали його і учні Обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою в м. Острог імені Костянтина Івановича Острозького.

Зауважимо, що це вже 25-й Радіодиктант національної єдності. Його пишуть не лише в Україні, а й в різних куточках світу ті, хто любить українську і прагне її популяризувати. 

З 2022 року диктант часто пишуть в укриттях під час повітряних тривог. Пишуть його і на передовій.

Цьогоріч серед учасників – побратими поета та військовослужбовця ЗСУ Павла Вишебаби. Власне, він і зачитував текст радіодиктанту, який має назву "Магія голосу". Нагадаємо, його авторкою є українська письменниця Оксана Забужко. 

За словами керуючого справами виконавчого апарату обласної ради - керівника секретаріату Богдана Сологуба, який є професійним філологом, текст диктанту цікавий і передбачає гарне знання українського правопису.

- Багато хто був настрашений, що текст радіодиктанту готує саме Оксана Забужко. Але, як вона сама зізнавалася, зазвичай в день пише 3-4 сторінки якісного тексту, а от над текстом радіодиктанту працювала три тижні. Через те, що треба було передбачити всю лексику, орфографію, продумати пунктуацію та синтаксис. Це ще раз підтверджує мою особисту думку, що Оксана Забужко є найкращим українським прозаїком доби незалежності, - зауважив Богдан Сологуб.

Нагадаємо, що у понеділок, 28 жовтня об 11:00 на сайті «Українського радіо» та на сайті «Суспільне Культура» буде оприлюднено текст Радіодиктанту національної єдності, за яким можна самостійно перевірити свої результати. Якщо ж ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, то можна скористатися кількома варіантами:

- надіслати рукописний текст на адресу: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата не пізніше 27 жовтня;

- надіслати текст електронним листом. Для цього необхідно сфотографувати чи відсканувати ваш написаний текст (формат .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та відправити його до 11:00 28 жовтня на адресу rd@suspilne.media.

 

Зауважимо, що Радіодиктант національної єдності приурочено до Дня української писемності та мови, який відзначатимемо 27 жовтня. Ця дата є днем пошанування Преподобного Нестора-Літописця, якого вважають послідовником Кирила та Мефодія - творців слов'янської писемності.