26-05-2023

Князі Любомирські – 300 років на Рівненщині

Один із кращих періодів розвитку Рівного припадає на XVIII ст., після того, як 1723 року місто перейшло у власність роду Любомирських.

Любомирські мали родинні зв’язки з відомими родинами Острозьких, Вишневецьких, Сангушків, Потоцьких, Радзивілів та Хоткевичів і залишилися в історії України, а також Польщі як визначні політичні та військові діячі, музиканти, художники та меценати.

Родина Людомирських споруджувала палаци, гімназії, костели, цим самим розвиваючи культуру і мистецтво нашого краю. Будівлю, в якій розташований Рівненський обласний краєзнавчий музей – також спорудили Любомирські як першу чоловічу гімназію.

Тому саме в краєзнавчому музеї відбулася мистецька імпреза, під час якої відтворили добу княжої родини Любомирських.

Звучали твори Казимира Любомирського у виконанні піаніста Сергія Кульчинського, камерного квартету «Dissonace» та солістів Рівненської обласної філармонії. Минулого року філармонія видала збірку музичних творів Казимира Любомирського, які досі в Україні не видавалися. До неї увійшли 15 композицій.

Відвідувачі заходу ознайомилися з експозицією «Князі Любомирські – власники Рівного», в якій зібрали унікальні експонати не лише з архівів нашого музею, а й інших музеїв України та Польщі, які, завдяки цифровим технологіям, тепер доступні рівненським шанувальникам історії.

Частиною імпрези став гастросет з дегустація страв, які готували в цій княжій родині. В ГО «Гільдія кухарів Рівненщини» зібрали тисячу рецептів князів Любомирських. Тут не лише відтворюють страви княжої родини, а й відновлюють посуд, яким свого часу користувалися Любомирські. На основі експонатів з архівів обласного краєзнавчого музею львівські майстри створили кілька унікальних тарілок.