09-09-2024

Керівники обласної ради взяли участь у XXXIII Економічному форумі країн Центрально-Східної Європи

Захід відбувся у польському місті Карпач і об’єднав майже 6 тисяч учасників з багатьох держав. Рівненську обласну раду на форумі представляв голова Андрій Карауш та його заступник Віталій Ундір. Були голови й деяких інших обласних рад України.

- Країни Європи не мають такого воєнного досвіду, який маємо ми. Там зараз, об'єктивно, інші підходи. Але український досвід і наша думка для них важливі, ну а нам важливо знати, із чим ми, наші громади, стикнемось після вступу в Європейський Союз, -зауважив голова РОР Андрій Карауш.

Він взяв участь у панельній дискусії, під час якої розповів про особливості формування і видатки місцевих бюджетів в умовах війни та про інші виклики.  Адже Рівненщина – тилова область і головне її завдання – працювати на економіку.

Говорили і про проблеми. Руйнування енергетичної сфери, виїзд людей за кордон, ВПО, які потребують догляду, а ще, на жаль, перехід частини економіки в тінь, у так звану сіру зону – такі виклики, зауважив Андрій Карауш, сьогодні стоять перед Рівненщиною.

 

- Зараз наші бюджети направлені фактично на виживання, на фінансування сектору оборони, тому кожна гривня зібраних податків – на вагу золота. Очевидно, що громадам треба шукати можливості збільшувати доходи. Говорили також про оптимізацію, яка можлива через цифровізацію і діджиталізацію всіх адміністративних процесів, - розповів голова РОР.