11-02-2023

Андрій Карауш: Відбудова України почнеться з громад, де вже зараз нарощують інвестиційний потенціал

Якою бути Україні після Перемоги? Над цим вже сьогодні думають у громадах Рівненщини. Зокрема, у Привільненській. Там з робочою поїздкою побував голова обласної ради Андрій Карауш. Він впевнений, що активна життєва позиція керівництва громади, плюс якісна концепція розвитку дала хороше управління громадою, а відтак і добробут людей.

З перших днів повномасштабного вторгнення росії на нашу землю громада об’єдналася та працює на перемогу. Активно допомагають армії та внутрішньо переміщеним особам. Так, відправили на передову не один автомобіль, понад 7,5 тонн гуманітарного вантажу від громади було доставлено до Херсонської та Донецької областей.

Водночас, у Привільненській громаді вже  знають  що після Перемоги займуться розвитком індустріальних парків. Зокрема, восени був підписаний меморандум про співпрацю із компанією HEMPY UA, що передбачає координацію дій для побудови екологічного Індустріального парку. Голова Привільненської територіально громади Юрій Момотюк розповів, що розвиток Індустріального парку на території громади передбачатиме побудову потужностей з глибинної переробки технічних конопель та отримання низки продукції: канати, тканина, целюлоза, біо-пластик, опалювальні пелети та будівельні матеріали, компоненти продуктів харчування тощо.

Вже зараз в громаді працюють фермерські міні-господарства. Тут активно вирощують зернові: кукурудзу, сою, ріпак, соняшник.

Також створили додаткові робочі місця, зокрема, кравчині — шиють для військових розгрузки, підшивають одяг, зараз шукають на ставку перукаря.

В громаді знають, що якісна освіта формує майбутнє держави. Тому велику увагу тут приділяють дітям.

Так, ліцей та школи громади оснастили новітнім освітнім обладнанням (інтерактивні дошки, сучасне обладнання для кабінетів фізики).

Дбають і про здоров'я: власними силами утримують  фельдшерсько-акушерські пункти . А має громада їх 8 - та дві амбулаторії. Крім того, у Привільному скоро запрацює на повну ЦНАП.

Керівництво громади дбає й про безпеку мешканців. Зокрема, у Привільному та Молодаво є вуличне відеоспостереження.

А на території громади працює офіс поліцейського офіцера громади та добровільна пожежна  команда.

Протягом трьох років в Привільненській громаді облаштовано 7 твердопаливних котелень для обігріву приміщень Привільненської, Молодавської, Іваннівської, Бортницької шкіл та приміщень Молодавського дитсадку та ФАПу.  Облаштовано котельні для обігріву Молодавського та Малосадівського старостинських офісів, де також розміщені ФАПи, бібліотеки. Відновлено опалення клубу в селі Кривуха.

Для підтримки відповідного температурного режиму в закладах та установах та безперебійної роботи твердопаливних котлів громадою закуплено генератори електричного струму.

Є ангари для зберігання твердого палива на територіях Іваннівської гімназії та філії Привільненського ліцею у с.Бортниця.

Андрій Карауш подякував голові громади Юрію Момотюку за державницьке бачення розвитку громади і активну громадянську позицію.

Нині до Привільненської об’єднаної територіальної громади входять 16 населених пунктів, а саме села: Привільне, Панталія, Черешнівка, Дубрівка, Молодаво Перше, Молодаво Друге, Молодаво Третє, Іваннє, Зелене, Бортниця, Кліщиха, Кривуха, Лебедянка, Малі Сади, Великі Сади, Придорожне.

Територія Привільненської громади понад 147 км2. До її складу входить 2894 двори.

Загальна чисельність населення – 5816 осіб.