18-01-2021

Карантин і культура: як комунальним закладам переорієнтуватися на карантинні реалії

Програми розвитку низки комунальних закладів на 2021 рік розглянули сьогодні на засіданні постійної комісії з питань гуманітарної політики обласної ради (голова Алла Черній), яке загалом тривало близько чотирьох годин.

Передусім члени комісії обговорили доцільність внесення змін до низки обласних програм. Нагадаємо, наприкінці минулого року голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук рекомендував постійним комісіям у місячний термін проаналізувати звіти щодо програм, які виносилися на затвердження третього пленарного засідання першої сесії, що відбулося 24 грудня 2020 року, та надати рекомендації щодо внесення змін до програм.

- Перед сесійним засіданням депутати не мали змоги досконало вивчити ці програми. Тому на виконання доручення голови обласної ради члени комісії детально розглянули Програму розвитку туризму в Рівненській області на 2021-2023 роки, Обласну програму підтримки молоді на 2021-2023 роки та Програму розвитку освіти Рівненської області на 2019-2021 роки. Пропозиції до них надходили лише в усному порядку, усі вони були враховані, - зазначила Алла Черній.

Потому члени комісії перейшли до розгляду питань порядку денного. Оскільки торік на роботі багатьох закладів суттєво позначилася ситуація з карантином, у програмах розвитку на рік нинішній були враховані особливості роботи саме у період пандемії та обмежень, з нею пов’язаних.

Зміни, пов’язані з карантинними обмеженнями, особливо позначилися на закладах культури. У низці з них суттєво зменшився власний дохід, що негативно вплинуло на їхню діяльність.

Утім, протягом майже року карантинних обмежень частина закладів переорієнтувалися на діяльність у нинішніх умовах, запровадивши нові форми дистанційної роботи. Скажімо, у КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» торік провели суттєву реорганізацію змінивши напрям роботи закладу та активно працюючи не лише в обласному центрі, але й в громадах.

- У межах штатного розпису ми створили новий відділ креативних індустрій, тим самим наповнивши змістом роботу нашого центру в період пандемії. Окрім збереження культурної спадщини, зараз ми почали потужно працювати у напрямі проєктного менеджменту. Зараз втілюємо проєкт «Етноосвіта: інноваційна програма для курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників». Це наш спільний проєкт з  обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та обласним молодіжним пластовим вишкільним центром, який реалізується в межах нової програми Українського культурного фонду «Культура +». Маємо також важливу роботу з навчання кадрів для написання проєктів в ОТГ. Адже ідей є багато, і їх потрібно реалізувати, - розповів директор КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Володимир Самчук.

Позатим переорієнтуватися на нові умови роботи, не зазнаючи при цьому втрат, вдається не всім закладам. Скажімо, у КЗ «Рівненський обласний український музично-драматичний театр» протягом минулого року через карантин недоотримали близько 2,5 млн грн.

Тому під час обговорення члени комісії закликали керівників враховувати реалії та запроваджувати як додаткові засоби безпеки, так і нові форми роботи, прийнятні в умовах карантину.

Також у ході засідання комісії відзначалася важливість налагодження співпраці комунальних закладів з об’єднаними територіальними громадами.