05-02-2021

«Інвентаризація» обласних програм триває

У порядку денному засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків (голова – Ігор Ясенюк) було питання щодо внесення змін до низки обласних програм. Йдеться передусім про ті, контроль над виконанням яких покладений на депутатів комісії.

Упродовж місяця ці програм, які стосуються різних сфер та галузей життєдіяльності Рівненщини, розглядали колеги з відповідних профільних комісії обласної ради. Нагадаємо, що головною метою такої «ревізії» було визначити наскільки ефективними є заходи, передбачені у програмах, та проаналізувати обсяг фінансування, закладений на їх реалізацію.

На розгляд бюджетної комісії було подано 12 обласних програм, при цьому депутати мали можливість ознайомитися з обсягом фінансування, яке загалом передбачено на 2021 рік, та сумами, котрі вже затверджені. Відтак члени комісії могли проаналізувати відсоток забезпечення коштами тієї чи іншої програми.

Варто зауважити, що для більшості з поданих програм затверджений обсяг фінансування перевищує половину потреби, тобто складає від 64 до 100 відсотків.

До прикладу, стовідсотково має бути профінансована Програма економічного та соціального розвитку Рівненської області на 2021 рік, на реалізацію заходів якої мають спрямувати 2 млн.грн. Йдеться про фінансову підтримку місцевих громад – переможців Конкурсу проєктів розвитку ТГ.

Майже на 96 % затверджений обсяг фінансування Обласної програми соціального захисту населення Рівненської області. А це загалом понад 1 млн.грн., який спрямовується на утримання та забезпечення діяльності центрів соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, на інші заходи у сфері соціального захисту та соціального забезпечення.

На понад 93 % затверджений обсяг фінансування Програми підтримки фермерських господарств Рівненської області. Понад 700 тис.грн. обласного бюджету буде спрямовано на надання позичок місцевим фермерським господарствам.

6 млн. 258 тис.грн. наразі складає обсяг фінансування Обласної програми підтримки молоді. Це майже 83 % від запланованого. Кошти спрямовуються на різні заходи у сфері освіти та науки, на реалізацію проєктів, які передбачені Державною програмою «Молодь України», на підтримку закладів молодіжної політики тощо.

Майже на 78 %, а це 1 млн.грн. з обласного бюджету - затверджено обсяг фінансування Програми розвитку малого і середнього підприємництва у Рівненській області у 2021 році.

Варто зауважити, що понад 20,3 млн.грн. з обласного бюджету передбачено на фінансування Програми розвитку фізичної культури і спорту в Рівненській області на період до 2020 року. Ці кошти мають бути спрямовані на підтримку спортивних закладів області, громадських організацій спортивного профілю, спорту вищих досягнень, ДЮСШ.

Щодо решта обласних програм, то депутати продовжують їх аналізувати.

Зокрема, програму «Власний дім», дія якої завершилася. Однак, в обласній раді є відповідні листи з пропозицією розробити аналогічну програму на новий період. Тож депутати опрацьовують це питання.

На одному з наступних засідань постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків також буде переглянуто Обласну програму розвитку туризму.