06-04-2024

Інклюзія в мистецькій освіті: норма, яку в більшості лише починають впроваджувати

На Рівненщині триває цикл семінарів-практикумів з питань інклюзії в мистецькій освіті. Йдеться про створення рівних можливостей для всіх, хто хоче реалізувати себе в мистецтві. 

Їх організаторами є комунальний заклад обласної ради "Рівненський обласний центр народної творчості" та мистецькі школи різних громад. Такі зустрічі раніше відбулися у Рівному й Дубно.

Напередодні фахівці зібралися у Здолбунівській музичній школа Здолбунівської міської ради. Участь у заході взяв також голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків облради Ігор Ясенюк.

За словами директорки РОЦНТ Ірини Рачковської-Баковецької, тема інклюзії в мистецькій освіті цього разу об'єднала більше 100 людей. Це найбільше за всі попередні семінари і свідчить про одне: розмова актуальна. До обговорення приєдналися також педагоги з сусідньої Хмельниччини. 

Досвідом роботи на прикладах успіхів своїх вихованців ділилися викладачі, які практикують інклюзію у своїх мистецьких закладах. А їх вихованці демонстрували присутнім свої творчі успіхи. Це дітки, які незважаючи на різні нозології, мають неабиякі здобутки і прагнуть розвиватися далі. 

Ми вже розповідали про Богуславу Делейчук з Рокитнівщини, яка спільно зі своїм музичним педагогом Сергієм Холявою показують, чого вдається досягти в музиці, попри складні діагнози. Дівчинка чудово співає, опановує гру на бандурі та фортепіано. 

"Батьки Богуслави пішли за покликом своєї дитини, записавши її до музичної школи. І, дякуючи педагогу, який не злякався можливих труднощів, сьогодні ми бачимо результат, який надихає: вражаюче виявлення музикального слуху, пам'яті та координації", - розповідають в обласному центрі народної творчості. 

Тут вкотре закликають педагогів мистецьких закладів не боятися і брати під опіку діток з інвалідністю. 

Підібрати методики роботи допоможуть, зокрема, й фахівці спеціальних шкіл та інклюзивно-ресурсних центрів. 

Партнерами ініціативи РОЦНТ з проведення таких семінарів-практикумів є Спеціальна школа номер 1 у Клевані, Спеціальна школа в с. Великі Межирічі - комунальні заклади обласної ради. 

А також - Державний науково-методичний центр змісту культурно-мистецької освіти, управління культур і туризму РОДА.