31-08-2020

Інклюзивна виставка в краєзнавчому музеї зібрала чимало схвальних відгуків

У Рівненського обласному краєзнавчому музеї в рамках марафону «Від Дня Незалежності до Дня Міста» відбулася виставка  робіт знаного майтра-різбяра Станіслава Кремньова.

На експонатах, створених технікою різьби по дереву, представлені історичні та туристичні об’єкти Рівненської, Волинської, Львівської та Хмельницької областей. Роботи, виготовлені на липових дощечках, є тактильними. Це дало можливість  людям з порушеннями зору та незрячим стати повноцінними відвідувачами виставки та відчути ці роботи.

Станіслав Кремньов не вперше бере участь у соціальних проектах. Ця ж  виставка мала за мету залучити якомога більшу авдиторію. Кожен міг заплющити очі, торкнутися руками до експонатів, що є нетрадиційним для виставок.  

Крім того, дана експозиція стала своєрідною подорожжю замками, фортецями, храмами та іншими унікальними місцями Рівненщини. Що зробило  ці туристичні та історичні родзинки доступними для тих, хто в період карантину обмежив себе в подорожах.

Станіслав Кремньов не тільки продовжує сталі традиції оздоблення геометричним орнаментом декоративних тарілей, дерев’яних писанок, але й виготовляє декоративні плакетки із зображенням величних пам’яток України. За плакетками можна вивчати сакральні споруди Рівного. Це найдавніший храм міста - Свято-Успенська церква  (1756 р.), Свято-Воскресенський кафедральний собор (1895 р.), костел Святих Апостолів Петра і Павла (1934 р.). Водночас можна здійснити захоплюючу віртуальну подорож шляхами Т. Шевченка по Волинській губернії у 1846 р.: Дубно, Острог, Корець, Пляшева. Хто полюбляє далекі подорожі, може згадати пам’ятки «Золотої підкови Львова» -  Олеський, Підгорецький, Золочівський замки. На одній із плакеток виконаний портрет Героя України Бориса Возницького, діяльність якого сприяла розвитку музеїв Львівщини.