08-06-2022
Ідея ліквідувати харчоблоки та підсобні господарства в обласних інтернатах саме в час війни – це злочин проти соціально незахищених громадян
На цьому вкотре наполягає керівництво Рівненської обласної ради. Днями заступники голови облради Сергій Свисталюк та Олексій Бучинський разом з радником голови та депутатом Романом Стасюком відвідали ще один заклад соціальної сфери Рівненщини - Мирогощанський психоневрологічний інтернат.
Сьогодні тут перебуває 140 підопічних. Це люди поважного віку, які мають психоневрологічні захворювання (розумові та фізичні вади), а тому потребують цілодобового догляду. 40 із них – це переселенці з Київської, Луганської та Донецької областей. До початку військової агресії росії проти України вони також перебували в соціальних закладах цих регіонів.
Тож керівництво обласної ради ознайомилося з роботою інтернату та умовами, в яких сьогодні перебувають його підопічні. Зокрема, побували у відреставрованому спальному корпусі, побачили, як працює реабілітаційний центр. Подивилися на роботу котельні та поспілкувалися з працівниками харчоблоку. Дізналися, чим харчують підопічних.
Тут самі випікають хліб та здобу. І не лише для потреб закладу. Як розповів директор інтернату Григорій Буркацький, з початком війни їхні кухарі не раз готували свіжу випічку для наших захисників. Адже волонтери забезбечували безкоштовним борошном.
Крім того, в Мирогощанському інтернаті , як і в інших аналогічних закладах соціальної сфери на Рівненщині, є власне підсобне господарство. Як воно працює, побачили і керівники обласної ради.
Сім працівників господарства вирощують велику рогату худобу та свиней. Тут також є коні, які допомагають в роботі. Є і сільгосптехніка, зокрема, власний комбайн, що дуже важливо під час жнив. Адже 15 га землі тут засіяли пшеницею, якою годуватимуть тварин.
Завдяки теплиці та грядкам підопічні інтернату завжди забезпечені овочами та зеленню.
За словами Григорія Буркацького, того що вирощують самотужки на власній землі, звісно на весь рік не вистачає. Однак, наголошує, в сезон підопічні мають можливість харчуватися продуктами «просто з грядки». Так само, півроку забезпечені м’ясом.
Ознайомившись з роботою закладу, представники обласної ради знову зійшлися на тому, що ініціатива ліквідувати підсобні господарства та харчоблоки в таких інтернатах і, натомість, віддати питання харчування їх підопічних в руки єдиного постачальника, не лише не на часі, а й ставить під загрозу безперебійне харчування такої вразливої категорії громадян у час, коли в Україні триває війна.