14-10-2024

"Холодна юшка у пана Малинського" – на Рівненщині відбувся етнографічний фестиваль

Саме холодна юшка з грибами та оселедцем вже кілька років поспіль збирає жителів Рівненщини на цей етнозахід. Відбувається він в селі Зірне на Березнівщині на території парку графа Емануеля Малинського. Цей польсько-французький аристократ, який має прямий стосунок до заснування Зірного, залишив по собі не лише унікальний парк, а й маєток, частина будівель якого досі використовуються.

Ірина Рачковська - директорка Рівненського обласного центру народної творчості, який є одним із організаторів фесту, розповідає, що вперше фестиваль провели у 2022 році. Ідею заходу пов’язали з гастрономічною родзинкою Рівненського Полісся - холодною юшкою з грибами та оселедцем.

- Спершу це була обрядова страва поліщуків, яку готували на Святвечір. До сьогодні її готують в кількох громадах нашої області: окрім, власне, Березнцівщини, - це Соснівська, Рокитнівська та Корецька ТГ, - зауважила дослідниця.

За словами пані Ірини, фахівці центру поставили собі за мету ще більше популяризувати цей гастрономічний спадок - щоб в подальшому старовинну поліську страву внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Рівненщини, а в подальшому - і України. Роботу з документами розпочнуть на початку наступного року.

Нагадаємо, що до національного переліку НКС вже внесені п’ять елементів з Рівненщини: це виготовлення та гра на дудці-викрутці, наряджання могильних хрестів, приготування голубців із млинцями по-радивилівськи, бортництво й традиція водіння Куста.