06-06-2019

«Громади, які не хочуть об’єднуватися, втрачають мільйони гривень», - Олександр Данильчук

Про переваги створення обєднаних територіальних громад жителям Сарненщини розповідав голова обласної ради Олександр Данильчук під час робочої поїздки районом.  Він відвідав Степанську селищну ОТГ та зустрівся з жителями Великовербченської  сільської ради.

DSC_0099.JPG

Відповідно до постанови ЦВК, перші вибори у Степанській ОТГ відбудуться 30 червня цього року. До громади увійшли 10 сіл двох сільських рад - Степанської та Кузьмівської. Це понад 7 тисяч населення.

DSC_0028.JPG

Олександр Данильчук побував у Степанській опорній школі, де навчається 899 учнів. Цьогоріч до першого класу підуть понад 80 дітей. Заклад вже отримав частину обладнання за державною програмою Нова українська школа. Як розповідає керівник школи Тетяна Романцова, відколи стартувала освітня реформа, їм вдалося значно поліпшити матеріально-технічну базу школи.  За гроші державної субвенції  минулого року закупили нові меблі, сучасну оргтехніку.

DSC_0059.JPG

Створити власний центр первинної медико-санітарної допомоги і працювати автономно від району хочуть у Степанській амбулаторії загальної практики сімейної медицини.  Тут порахували, що бюджет закладу в такому разі зросте на чверть. Поки ж амбулаторія підпорядковується Сарненському районному ЦПМСД.

DSC_0007.JPG

Окрім питань децентралізації, голова обласної ради обговорив проблему ремонту найгірших ділянок дороги у Степанській ОТГ. Зокрема, ту що веде до місцевого пожежного депо. Минулого року ремонт дороги розпочали: насипали щебінь, облаштували пішохідні доріжки, однак роботи підрядник не закінчив через недофінансування. За словами селищного голови Степаня Віктора Коротчука, їм не вистачає 700 тис.грн.  Тож звернувся за допомогою до обласної ради.

DSC_0112.JPG

І якщо у Степані та Кузьмівці вже чекають на перші вибори у статусі ОТГ, то у Великовербченській, Коростівській та Кричильській сільських радах досі не визначилися щодо об’єднання. За перспективним планом населенні пункти цих сільрад мали б доєднатися до Степанської ОТГ.  

DSC_0167.JPG

Про переваги великих громад Олександр Данильчук розповів під час прийому громадян у селах Корост та Велике Вербче. На зустріч з головою обласної ради прийшли керівники місцевих шкіл та дитсадків, громадяни, яким небайдужа тема децентралізації.

DSC_0165.JPG

«Мені дуже шкода, що ваші села досі не обєдналися в одну громаду. Адже за цей час ваші бюджети могли б отримати додаткові мільйони гривень. За ці гроші ви би вирішили чимало питань – з ремонту  доріг, клубів, шкіл і дитсадків, - зауважив Олександр Данильчук. – Ми маємо гарні приклади, як працює децентралізація в Деражненській, у Привільненській ОТГ… Там життя людей помітно змінюється на краще. Адже чим більша громада, тим більше коштів вона спроможна заробити».

DSC_0126.JPG  

Голова обласної ради нагадав, що для ОТГ діє низка європейських та державних програм, обласна рада також підтримує ініціативні об’єднання – через гранти та субвенції. Тож вкотре закликав людей створювати ОТГ і не боятися брати відповідальність за життя своїх сіл. Що ж до вищезгаданих сільських ради, то за законом вони ще зможуть доєднатися до Степанської ОТГ вже після 30 червня, якщо приймуть відповідні рішення.