03-07-2024

Грант в розмірі майже 300 тис.грн виграв обласний краєзнавчий музей

На розробку нового сайту, оцифрування стародруків та негативів світлин Рівного виграв грант Рівненський обласний краєзнавчий музей від Українського культурного фонду. Розмір суми становить 299 тисяч гривень.

Кошти спрямують на створення нового сайту, оскільки старий вже морально застарів.

Окрім того, в музеї планують оцифрувати 15 книг із фондової колекції. Це старі видання з Київської та Львівської друкарень (1630-1800 роки). Стародруки фактично врятували з церков Рівненщини під час експедиції в 1970-80-х роках. Після їх оцифрування, охочі зможуть побачити зміст книг.

Оцифрують також близько 500 негативів другої половини 60-х – кінця 80-х років. Для тих, хто любить історію, це можливість подивитись, як Рівне змінювалось за певний час, по-іншому поглянути на сучасне місто і яким воно було колись.

Як розповіла завідувачка сектору впровадження цифрових технологій Ольга Морозова, реалізація проєкту почнеться з 1 серпня і триватиме три місяці. На кінець вересня планують створити тестову версію нового сайту.

Довідково. Створювати цифрову колекцію у музеї почали з 2011 року. За цей період опрацювали кілька тисяч експонатів.

Грант Українського Культурного Фонду обласний музей виграє вже вдруге за шість років. Перший спрямували на створення музейної бази даних.