16-02-2022

Фермери, які розвивають молочне скотарство, отримають дотації з бюджету Рівненщини

За інформацією департаменту агропромислового розвитку ОДА, на Рівненщині, як і в Україні в цілому, спостерігається спад молочного скотарства. Цим видом діяльності в області охоплено лише 10 % господарств. З цією метою держава щороку здійснює дотації для фермерів.

Це питання сьогодні обговорили під час засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села під головуванням Віктора Щербачука.

Цьогоріч в рамках реалізації Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Рівненської області на 2018-2022 роки планується виділити загалом понад 6,2 млн грн на підтримку господарств, які спеціалізуються на молочному скотарстві.

(Директорка департаменту агропромислового розвитку РОДА Надія Переходько)

Зокрема, 4,4 млн грн упродовж 2022 року влада області хоче спрямувати на дотації тим, хто розводить велику рогату худобу, – по 1 тисячі грн за одну корову. Це стосуватиметься тих суб’єктів господарювання, які не отримують такі ж дотації від держави.

(Депутати Олександр Коваль та Микола Мельник)

Ще 1,8 млн грн хочуть закласти в бюджеті області на часткові компенсації вартості доїльного, холодильного обладнання та обладнання для переробки молока – але не більше 300 тис грн на одного суб’єкта господарювання.

Як зауважив голова постійної комісії Віктор Щербачук, у той час, як тваринництво в Україні йде на спад, інші країни, навпаки, нарощують цей вид сільського господарства. Тому і держава, і місцева влада повинні всіляко стимулювати тих фермерів, які ще тримаються на ринку ВРХ. Більше того, робити все, щоб відродити молочне скотарство.

(Голова постійної комісії Віктор Щербачук)

- Цього року аграрії прогнозують відчутний спад дохідності. Це і через високі ціни на енергоносії, пальне, добрива… Це в той час, коли саме сільське господарство в Україні є тією галуззю, яка суттєво наповнює бюджети. Тому ми повинні допомагати нашим аграріям, - наголосив Віктор Щербачук.

Під час комісії стало відомо, що у змінах до бюджету Рівненщини, які виносяться на розгляд найближчої сесії 25 лютого, вже закладений 1 млн грн на вищезазначені дотації. Решту коштів планують виділяти поетапно упродовж року.

(Директорка департаменту фінансів РОДА Лідія Біляк)

Під час комісії депутати також обговорили ключові заходи Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2022 – 2026 роки, опрацювали звіт за 2021-й та зміни до обласного бюджету на 2022 рік, затвердили проєкт землеустрою, припинення права користування на продаж однієї з земельних ділянок та рекомендували винести на сесію питання про створення пралісових пам’яток природи місцевого значення.