09-06-2020

Факсимільна копія Нобельського Євангелія уже на Рівненщині

Через  500 років від свого створення стародавня пам’ятка книжного мистецтва - Нобельське Євангеліє - повернулася на рідну землю. Кілька примірників факсимільної копії стародруку на Рівненщину привіз народний депутат України VIII скликання, засновник Благодійного Фонду «Наш край» Василь Яніцький.  Одну з копій він сьогодні передав обласній владі Рівненщині, а саме голові обласної ради Олександрові Данильчуку та голові облдержадміністрації Віталію Ковалю.

«На сьогодні ми видрукували 8 факсимільних копій Нобельського Євангелія. П’ять із них вже передали на Рівненщину. Кілька копій  знаходяться в Зарічненському районі. Зокрема, примірник книги подарували місцевому духовенству. Якщо буде суспільний запит, то готові виготовити ще кілька копій цього унікального стародруку, який має неабияке історико-культурне значення для нашого краю», - розповів Василь Яніцький.

Нагадаємо, що саме Нобельске Євангеліє вважається найдавнішою писемною пам’яткою українського Полісся. І, як стверджують дослідники, на 41 рік старше відомого Пересопницького Євангелія. Створена ж книга у селі Нобель нині Зарічненського району  у 1520 році.

Єдиний відреставрований екземпляр стародруку сьогодні перебуває у бібліотеці Академії наук Литви у Вільнюсі. Саме з нього благодійники і виготовили факсиміле.

Рік тому голова обласної ради Олександр Данильчук, аби підтримати ініціативу Василя Яніцького, звернувся листом до Міністра закордонних справ України з проханням клопотати перед керівництвом Республіки Литва щодо можливості повернення на Рівненщину цієї стародавньої пам’ятки книжного мистецтва або ж надати можливість виготовити її факсимільну копію. Адже саме цьогоріч книзі виповнюється 500 років.

«Рівненщина відома на увесь світ тим, що саме на наших землях з’явилися на світ Острозька Біблія, Пересопницьке Євангеліє. Але мало хто знає, що на Поліссі було написано ще одну духовну книгу – Нобельське Євангеліє! Це той факт, яким ми повинні пишатися та популяризувати. І я дуже радий, що вдалося повернути на Батьківщину  якщо не оригінал, то принаймні факсимільну копію унікальної книги»,  - зауважив Олександр Данильчук.

Наразі ведуться перемовини, коли і як Рівненщина зможе відзначити півтисячолітній ювілей стародруку. Поки ж примірник зберігатиметься в управлінні культури і туризму облдержадміністрації. Після завершення карантину її планують розмістити в одному з обласних закладів, ймовірно це буде Рівненський обласний краєзнавчий музей або КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця».