08-03-2024

Фахівці «Ветеранського простору» навчають патрульних спілкуватися з тими, хто травмований війною

"Поліцейський, який починає працювати, у своєму функціоналі має певні алгоритми. А от як спілкуватись із тими, хто має бойовий досвід, хто травмований війною – таких алгоритмів, на жаль, поки що немає. І от їх ми намагаємось напрацювати", - так пояснює зміст і мету навчання директорка комунального закладу обласної ради Ольга Яковлева.

Слухачами курсів є випускники Рівненської академії патрульної поліції. Саме їхній керівниці Зої Варійчук належить ініціатива такої співпраці з «Ветеранським простором». Адже фахівці закладу мають досвід спілкуватись із військовими ще з 2014 року.

За словами Ольги Яковлевої, програму щоразу вдосконалюють, розширюють коло тематики лекцій, спільно з викладачами академії вносять корективи. На деякі виклики відповіді ще шукають.

Серед тем, які вже порушували під час лекцій, - толерантна комунікація з особами, які мають бойовий досвід, з родинами загиблих (наприклад, фрази-табу). А також, що робити, коли сторонні громадяни втручаються в ситуацію між поліцією та людиною у військовій формі. Не менш важливим аспектом для обговорення є самодопомога.

- Звичайна психологія не дає відповіді на всі питання. Тому алгоритми, як діяти, часто напрацьовуємо на основі досвіду, який має наш заклад та яким діляться патрульні поліцейські, - пояснила Ольга Яковлева.

Такою співпрацею «Ветеранського простору» та академії патрульної поліції зацікавилися різні структури на рівні держави, зокрема, Українська правнича фундація. Тож наразі в закладі працюють над ним, як розширити коло слухачів, які в силу професійних обов’язків повинні мати знання та навички такої комунікації.