14-03-2023

"Енеїда" Котляревського на сцені драмтеатру: прем’єра в березні

Цьогоріч виповнюється 225 років поемі "Енеїда" Івана Котляревського. Саме 1798-го світ побачили перші три друковані частини книги, написаної живою народною мовою. Повністю «Енеїда» вийшла в світ після смерті Котляревського, в 1842 році.

Це історія про пригоди троянського керманича Енея. Переживши руйнування батьківщини ворогами та встоявши після тривалих поневірянь, він разом зі своїм козацьким військом засновує нову омріяну державу. 

З нагоди ювілею твору 25 та 26 березня на сцені Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру відбудеться прем'єра "Енеїди". 

Режисер постановки - чернівчанин Іван Данілін, якого рівняни знають за виставами "Войцек", "На полі крові" та роллю Гамлета.

Ювілей "Енеїди" - це лише одна з причин, чому Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр вирішив втілити цю історію на своїй сцені, каже режисер. Адже сьогодні оповідь Котляревського абсолютно віддзеркалює українську реальність. 

- Коли Котляревський пише про спалення греками Трої, він має на увазі і факт руйнування Катериною Запорізької Січі. Ми ж говоримо про нинішню спробу нищення ворогом всього українського: культури, нації, мови, літератур», - розповідає режисер постановки.

Творці вистави обіцяють, що попри смислове навантаження, не бракуватиме комічних моментів, як того вимагає жанр епічного бурлеску. "Енеїда"  буде метафоричною, сповненою впізнаваних символів і смислів.

Дійство має бути масштабним, адже учасниками вистави стане майже весь творчий склад театру.

Автором афіші прем'єрної постановки є відомий рівненський художник та музикант Юрій Журавель.