04-01-2024

Екскурсії для слабозорих проводять в Інклюзивному музеї Острозького замку

4 січня – Всесвітній день шрифту Брайля. Це рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору.

З цього приводу Державний історико-культурний заповідник м. Острога нагадує, що в Острозькому замку діє Інклюзивний музей.  Йдеться про можливість «читати» дотиком пальців, навчатися та знайомитися з історико-культурною спадщиною, яка представлена в музеї.

Гості замку, які мають порушення зору, можуть дізнатися більше про історію будівлі, представників князівського роду Острозьких та музейну експозицію. Тактильні копії архітектурних пам'яток допомагають пізнати їх просторово-архітектурні особливості, відчути красу та велич замку князів Острозьких та інших пам’яток з ансамблю на Замковій горі.

Цей проєкт профінансував Український культурний фонд.  Його реалізація забезпечила рівний доступ слабозорим до історико-культурної і мистецької спадщини, розміщеної в Острозькому замку.  

Серед низки культурних продуктів, які з’явилися в процесі реалізації ініціативи - путівники для слабозорих та незрячих, тактильні орієнтири, інформаційні таблиці та етикетаж з використанням шрифту Брайля.

Довідково. 4 січня 1815 р. народився французький тифлопедагог Луї Брайль, котрий у віці 3-ох років втратив зір, а досягши 15-ліття розробив систему рельєфно-крапкового шрифту, яка слугує людям з частковою або ж повною втратою зору для пізнання світу ось уже 200 років. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок.