23-02-2023

Духовна безпека нації – головна тема Всеукраїнської конференції, яка відбулася у Рівному

Це перша міжрегіональна конференція на тему «Формування духовної безпеки особистості».
Участь в заході, який проходив у змішаній формі - офлайн і онлайн, взяли понад 80 науковці з шести регіонів: окрім Рівненщини, це представники з Київської, Чернівецької, Хмельницької, а також фронтових Миколаївської та Запорізької областей.

Привітали учасників заходу Митрополит Рівненський та Острозький, керуючий Рівненською єпархією ПЦУ Іларіон, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш та ректорка Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики Алла Черній.

Учасники підкреслили, що війна, яку розгорнула росія проти України, та жорстокість ворога, з якою він знищує наших людей, нашу націю, не вкладаються в жодну систему цінностей. Тому питання морально-духовного виховання дітей та молоді в системі освіти набуло нової актуальності. Так само, як і формування духовно стійкої особистості.

Вагомий крок в цьому питанні Рівненська обласна рада вже зробила. Спільно з науковцями, педагогами, релігієзнавцями та іншими фахівцями депутати напрацьовують Обласну програму сприяння духовності, моральності та здоровому способу життя в Рівненській області на 2023-2025 роки.

- Рівненська обласна рада  - одна з небагатьох облрад, які прийняли рішення про запровадження уроків християнської етики в наших школах. Уже на найближчу сесію буде винесено питання про затвердження обласної програми, яка передбачає запровадження занять з морально-духовного виховання у школах та інших закладах освіти області. Важливо, що під цю програму ми закладаємо і фінансовий ресурс, - зауважив голова обласної ради Андрій Карауш.

Учасники конференції зійшлися на тому, що виконавча влада, органи місцевого самоврядування, заклади освіти та релігійні інституції спільними зусиллями зможуть привернути увагу суспільства до того, наскільки важливо сьогодні доносити моральність, виховувати духовні цінності серед молоді.  Адже це є основою для формування справжніх патріотів своєї держави.

Ця робота матиме продовження. Зокрема, й завдяки підписанню Меморандуму про співпрацю між Рівненською єпархією ПЦУ та Рівненським інститутом післядипломної педагогічної освіти.