22-03-2024

До Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна вихованці центру «Крок» влаштували концерт

21 березня у світі відзначають день людей із синдромом Дауна. Більшість із нас мають 23 пари хромосом (усього 46): половину — від батька, половину — від матері. У людей із синдромом Дауна через наявність додаткової 21-ї хромосоми їх загалом 47. Назва синдрому походить від прізвища англійського лікаря Джона Ленгдона Дауна, який описав цей стан у 1866 році. Уперше цей день відзначили 2006 року з ініціативи Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром.

За статистикою ВООЗ, із синдромом Дауна народжується кожна сімсота-вісімсота дитина у світі. В Україні щороку народжуються майже 400 немовлят із СД. 

Напередодні на базі Рівненського регіонального центру фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» відбувся концерт «На межі». Його влаштували вихованці Рівненського міського центру комплексної реабілітації осіб та дітей з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату «Крок». Глядачів занурили у світ поезії Тараса Шевченка, Лесі Українки та дитячої поетеси Марійки Підгірнянки. У концертній програмі були представлені ліричні і танцювальні номери та музичні композиції.

Привітати юних артистів завітали заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній та депутати облради Олександр Гомон і Ольга Шустік.