12-06-2024

До річниці закону про мову громади мають прийняти відповідні місцеві програми

Представник Уповноваженого із захисту державної мови Євген Демченко під час засідання Ради громад при голові Рівненської обласної ради закликав очільників територіальних громад прийняти місцеві програми з розвитку і функціонування української мови.

Євген Демченко зазначив, що наявність такого документа в громаді дозволить скоординувати діяльність організацій різного рівня та спрямування, залучити комунальні установи, заклади освіти та культури, інші організації до реалізації масштабних проєктів з утвердження української мови на рівні регіону. Це також стане дієвим кроком щодо формування розгалуженої мережі курсів з вивчення державної мови.

Нагадаємо, що з січня 2023 року набрав чинності закон "Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності", який передбачає ухвалення та реалізацію з відповідних стратегічних програм на місцях.

Упродовж останніх 3 років на території України затверджені 123 такі мовні програми. За 2023 рік місцеві органи влади затвердили 45 територіальних програм, з яких 14 - міські та 31 - селищна. У 2024 році - 9 програм.

У травні цього року розпорядженням начальника Рівненської ОВА затверджена Обласна цільова програма забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Рівненській області на 2024-2026 роки.

Заходи місцевих програм мають бути спрямовані на вирішення трьох основних завдань:

1. Створення мережі безоплатних курсів для тих, хто цього потребує.

2. Підтримка і створення україномовного культурного продукту, здебільшого для молодшого покоління.

3. Підготовка української мови та мовної інфраструктури для набуття Україною членства в ЄС, щоб наша мова стала однією з офіційних мов Євросоюзу.

Загалом, підсумував Євген Демченко, мовна ситуація на Рівненщині є однією з найкращих в Україні, адже за минулий рік до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло лише 10 повідомлень про порушення мовного закону в нашій області.