09-05-2024

До Дня Європи підсумували 20 років програми Interreg NEXT Польща – Україна

На Дні транскордонного співробітництва зустрілися представники влади, керівники обласних комунальних закладів та підприємств, голови громад Рівненщини та експерти Interreg NEXT Україна-Польща та ПРООН.

Презентували україно-польську співпрацю в рамках програми Interreg NEXT Польща - Україна. Це вже 20 років досвіду в різних регіонах, зокрема, шести західноукраїнських областях, серед яких Рівненщина. Від Польщі – це три прикордонні регіони.

Культура, туризм, медицина, інфраструктура, довкілля – напрямки, які на умовах співучасті успішно втілили і продовжують втілювати в життя регіони-партнери через різні проєкти.

Нагадаємо, в кінці квітня цього року 7 проєктів з Рівненщини отримали 90% фінансової підтримки програми на загальну суму 5,2 млн євро. Ініціативи стосуються запобігання стихійним лихам і катастрофам, підвищенню якості води, покращенню управління водоресурсами, збереженню біорізноманіття та зеленої інфраструктури. Відібрані проєкти реалізують в Гощанській, Миляцькій, Вирівській, Зорянській, Клесівській, Привільненській, Городоцькій та Рівненській громадах (зокрема, у Рівному).  

Учасники зустрічі окремо зупинилися на вимогах, які до проєктів висуває програма, на механізмах їх фінансування, на труднощах, з якими стикаються потенційні учасники, розповіли про успішні приклади співпраці. Також ознайомили керівників громад та комунальних установ з європейськими програмами , які сьогодні доступні для українських бенефіціарів, отримали корисні поради експертів щодо пошуку партнерів та підготовки проєктних ініціатив.

- Наші громади, наші заклади із кожним роком усе краще розуміють, як може допомогти Євросоюз, на що там більше звертають увагу, як відбирають учасників для фінансування тощо. І з кожним роком проєкти, які пишуть на Рівненщині, стають усе досконалішими. Це дуже добре, бо дружнє плече ЄС нам підставляє, а від нас – треба грамотно подати цю ідею. Важливо розуміти, що навіть якщо результат не прийде миттєво – він обов'язково прийде пізніше. Наша область, як і вся країна, має використовувати усі методи для розвитку і я направду вдячний тим, хто це розуміє і проявляє активність, зауважив голова обласної ради Андрій Карауш.