30-05-2023

До 40-річчя «Веснянки» в обласній бібліотеці підготували виставку про історію колективу

Народний фольклорний гурт «Веснянка» Рівненського міського Палацу дітей та молоді заснували 1983 року. За свою 40-річну історію співочий колектив «виріс» у творчу лабораторію, в якій збирають, відтворюють та популяризують етнокультурну пісенну спадщину рідного краю.

Адже Рівненське Полісся – унікальний і самобутній історико-етнографічний регіон України. Тож у «Веснянці» займаються експедиційно-пошуковою, дослідницькою, видавничою, виконавською роботою, реконструюють поліський автентичний спів, гру на традиційних музичних інструментах, відроджують побутові поліські танці.

Засновником і беззмінним художнім керівником гурту є відмінник освіти України Віктор Ковальчук.

«Веснянка» неодноразово брала участь, ставала переможцем і володарем Гран-прі всеукраїнських та міжнародних фольклорних фестивалів. Колектив представляв традиційну культуру свого краю в Болгарії, Польщі, Словаччині, Чехії, Угорщині, Греції, Франції, Німеччині, Італії та в багатьох містах і селах України.

З нагоди ювілею колективу фахівці Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки підготували віртуальну виставку, яка складається з фото-, відеоматеріалів, містить перелік книг про «Веснянку». Перейти до виставки можна за посиланням - http://libr.rv.ua/ua/virt/242/.