20-01-2022

До 30-річчя затвердження Державного Герба України

19 лютого виповнилося 30 років, відколи Верховна Рада України своєю постановою затвердила Державний Герб України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття.

З нагоди річниці, а також напередодні Дня Соборності України 21 січня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї о 12.00 відбудеться відкриття банерної виставки «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

Експозиція розкаже про еволюцію одного з державних символів України - від часів Київської Русі і до наших днів, можна буде побачити різні інтерпретації зображення герба від різних митців: Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна та інших – загалом більше десятка авторських варіантів.

Крім того, на виставці також можна ознайомитися з зображенням печатки з символом тризуба дипломатичних представництв України 1918-21 рр., військові кокарди з тризубом 1918 р., ескіз банкнот УНР, на яких зображено цей символ, графічні роботи тризуба Ніла Хасевича. А також зразки синьо-жовтих прапорів початку 90-х рр. ХХ ст. та видання присвячені державній символіці України.