21-02-2020

Директорів шкіл планують атестувати

Голова обласної ради Олександр Данильчук, голова облдержадміністрації Віталій Коваль та їхні перші заступники Сергій Свисталюк та Сергій Подолін провели робочу зустріч з головою Державної служби якості освіти України Русланом Гураком та начальником управління Державної служби якості освіти у Рівненській області Святославом Сидоруком.

Руслан Гурак озвучив ключові повноваження, які покладено на фахівців інспекції та поділився планами на поточний рік. 

За словами голови держінспекції, інституційний аудит в закладах середньої освіти  на рівні областей здійснюватимуть їхні територіальні підрозділи. А от якість вищої освіти інспектуватимуть фахівці центрального офісу. На початковому етапі це будуть планові перевірки.

Зокрема, в іспекції сьогодні працюють над створенням дієвого механізму позбавлення ліцензії вищих навчальних закладів. 

Крім того, в найближчих планах провести атестацію директорів шкіл.

"Це дуже правильний підхід: визначити, наскільки керівник школи є професійним менеджером і готовий відповідати викликам часу та вимогам реформи. Бо саме управлінські якості директора сьогодні є визначальними для керівників такого рівня ", - вважає голова обласної ради.

Як пояснив Руслан Гурак, таку атестацію планують провести як серед чинних директорів шкіл, так і серед тих педагогів, які планують очолити той чи інший заклад.

Також під час зустрічі акцентували увагу на перевагах, які дає сертифікація вчителів. Торік вона була добровільною, і вперше пройти її зголосилися 705 педагогів з усієї України. Ті, хто успішно її пройшли, отримали 20% надбавки до заробітної плати. Крім того, такі вчителі не проходитимуть обов'язкову атестацію.

Тож фахівці інспекції радять педагогам не боятися цих новацій, адже головна мета - щоб якість середньої освіти в Україні відповідала вимогам часу.