14-06-2023

Державний історико-культурний заповідник м. Дубно відзначає 30-річчя

Заклад об'єднує 29 пам'яток історії, серед яких Дубенський замок – фортифікаційний комплекс, до якого, окрім оборонного валу та захисних споруд, входять палаци князів Острозьких та Любомирських. 

Це одна із головних туристичних родзинок Рівненщини. Лише у травні тут побували до 10 тисяч відвідувачів. 

Саме у дворику замку сьогодні відзначили ювілей заповідника. 

Привітати колектив завітали керівники області, духовенство, очільники громад Дубенщини, партнери зі Львова і Тернополя, історики, краєзнавці, волонтери та військові. 

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш вручив колективу заповідника - в особі його директора Леоніда Кічатого, найвищу нагороду обласної ради - Почесну відзнаку. А працівників закладу нагородив Почесними грамотами. 

- Одна з Євангельських притч навчає: той, хто будує на скелі, - живе вічно. Дубенський заповідник – це наш історичний форпост з понад пів тисячолітньою історією. Це скеля, на якій тримається пам'ять про славне минуле Рівненщини. Це символ незламності, бо замок ніколи не був завойований. Вдячний колективу заповідника за те, що бережете і примножуєте цю пам'ять. Завдяки вам не одне покоління українців та гостей Рівненщини знатимуть про багату і звитяжну історію нашого краю, - наголосив Андрій Карауш.

До слова, чотири фахівці заповідника сьогодні боронять Україну в лавах ЗСУ. 

Серед них - Роман Чернишевський. До 24 лютого 2022 року він працював в реставраційній майстерні. Непрофесійний військовий вже у березні добровольцем пішов на фронт. Сьогодні разом з побратимами тримає фортецю Бахмут. 

Про славну історію замку, який торік відзначив своє 530-річчя, сьогодні розповідають численні експозицій. Колектив заповідника постійно працює над тим, щоб дивувати відвідувачів чимось новим та цікавим. 

До свого ювілею колектив заповідника підготував для шанувальників історії нову експозицію "Археологія Дубенський монастирів" - з унікальними для України експонатами.

Атмосферності заходу додали виступи академічного камерного оркестру Рівненської обласної філармонії під керівництвом диригента Юрія Скрипника. 

У замку звучала різножанрова класична музика українських і закордонних композиторів.