02-03-2020

Депутати проситимуть у вищих органів влади забезпечити фінансування протитуберкульозної служби в регіонах України

З таким зверненням виступив сьогодні перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк на засіданні постійної комісії з гуманітарної політики під головуванням Алли Черній.

Зокрема, він попросив у членів комісії підтримати та винести на розгляд сесії питання про «Звернення Рівненської обласної ради до Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України щодо фінансування протитуберкульозних підприємств».

Це зумовлено тим, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.02.2020 №65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного населення у 2020 році» затверджено тариф на лікування одного хворого з розрахунком 21 820,85 гривень на 9 місяців поточного року, згідно яким вартість місячного лікування в стаціонарі не відрізняється від вартості лікування на амбулаторному етапі і становить 2 424,54 гривні. При цьому на практиці доведено, що фактична вартість стаціонарного лікування у 10 разів перевищує вартість амбулаторного.

Як зазначив Сергій Свисталюк за 9 місяців поточного року обсяг фінансування з НСЗУ за надані послуги КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» становитиме 6,8 млн. грн., що є значно меншим від фактичної потреба в коштах, а це 52 млн. грн.

Так, депутати просять врегулювати цю критичну ситуацію. Зокрема, до кінця 2020 року забезпечити фінансування протитуберкульзної служби в регіонах України за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам; переглянути тарифи на лікування одного хворого на туберкульоз з урахуванням вартості стаціонарного та амбулаторного етапу лікування, а також для регіональних фтизіопульмонологічних центрів розрахувати стандартний пакет послуг, що включає діагностику, стаціонарне лікування, координацію протитуберкульозних заходів та консультативну допомогу.

Таке звернення підтримали всі члени комісії одноголосно та винесли на розгляд сесії, яка відбудеться 13 березня.

     До слова, упродовж останніх років в протитуберкульозній службі відбулися значні реорганізаційні процеси. Зокрема, проведено ліквідацію трьох лікарень шляхом приєднання Володимирецької, Острозької, Вербської до основного підприємства. На цей час розроблено та подано на чергову сесію обласної ради відповідні документи щодо реорганізації шляхом приєднання КП «Страшівська туберкульозна лікарня» та КП «Острожецька туберкульозна лікарня» до КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр». У 2019 році проведено скорочення 51 штатної посади, оптимізовано ліжковий фонд з 560 ліжок до 360. Окрім того, запланована оптимізація   у 2020 році дозволить зменшити ліжковий фонд до 280 ліжок.