19-01-2021

Депутати одноголосно підтримали клопотання про повернення статусу Героїв України Степану Бандері та Роману Шухевичу

Рівненська обласна рада звернулася до Верховної Ради України та Рівненської обласної державної адміністрації з клопотанням щодо внесення подання про присвоєння звання Герой України (посмертно) Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Це рішення сьогодні під час позачергової сесії Рівненської обласної ради підтримали 45 депутатів.

Відповідне звернення зініціювали представники низки  громадських організацій. Тож голова обласної ради Сергій Кондрачук запропонував внести це питання до порядку денного сесії, назвавши його «питанням нашої єдності».  

Повернути історичну справедливість депутатів закликав  голова ГО «Права ініціатива» Олександр Подвишенний.

- Ніхто не має права диктувати українцям, хто в нашій країні є героями. Тому що такі люди, як Євген Коновалець, Роман Шухевич, Степан Бандера, Ярослав Стецько, віддали життя за те, щоб сьогодні ми могли співати український гімн, - зазначив Олександр Подвишенний.

(Олександр Подвишенний) 

Одноголосно підтримати це рішення депутатів закликав і голова обласної ради Сергій Кондрачук.

- Ніщо так не об’єднує, як спільні національні герої. Спочатку у нас забрали нашу назву, нашу церкву, нищили нашу мову та пам’ять, а замість наших національних героїв внесли в голови павликів морозових.  Сьогодні ми чітко розуміємо, хто наш ворог. То як ми можемо не підтримати це рішення? – зазначив Сергій Кондрачук.

Підтримати звернення колег закликали і представники низки фракцій. Тож у результаті усі присутні депутати віддали голоси за це рішення.

Нагадаємо, що у 2007 році Президент України Віктор Ющенко надав звання Героя України Роману Шухевичу, а в 2010 р. – Степану Бандері. Проте вже у 2011 році, за часів президенства Віктора Януковича,  Бандеру та Шухевича позбавили цих звань.