15-09-2021

Дефіцит коштів на енергоносії та недофінансування НСЗУ: з якими проблемами живуть колишні районні лікарні

Складною, а подекуди критичною є ситуація в колишніх центральних районних лікарнях Рівненщини. Стан справ щодо надання якісної вторинної медичної допомоги, з-поміж іншого, сьогодні обговорили учасники Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування, яка відбулася в Рівненській районній раді.

Разом з керівниками територіальних громад району участь в засіданні взяв і голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

Річ у тім, що після децентралізації колишні районні лікарні перейшли на баланс місцевих громад, при цьому вони продовжують обслуговувати території колишніх районів.

На сьогодні медзаклади більшості громад стикнулися передусім з нестачею коштів на оплату енергоносіїв та недофінансуванням з боку Національної служби здоров’я України.

Так, за словами головного лікаря Костопільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Романа Товарницького, за ковідний пакет послуг лише за серпень з 2,5 млн грн НСЗУ оплатила 200 тис. І така ситуація складається не вперше.

З розрахунком за енергоносії стан справ ще гірший, кажуть головні лікарі Клеванської, Здолбунівської, Березнівської, Корецької та інших лікарень. Там дефіцит коштів до кінця цього року обраховується мільйонами.

Голова обласної ради Сергій Кондрачук зауважив, що ситуація із вартістю тарифів на енергоносії для всіх комунальних установ, а також для населення Рівненщини, справді загрозлива.

-Звернення від керівників установ і організацій, які у власності обласної ради, щодо нерозуміння, як до кінця року оплатити комуналку, отримую чи не щоденно. З останнього - заклад на початку року провів тендер і купив газ по менш, ніж 5 грн за кубічний метр, а зараз, озвучуючи його вартість, фірма-постачальник називає цифру у 25 грн за метр кубічний, - розповів Сергій Кондрачук.

Зі свого боку, голова Рівненської районної ради Василь Тимощук, як один із механізмів вирішити питання, запропонував керівникам сусідніх громад укладати угоди про співпрацю, створювати спільні медичні підприємства, затверджувати на сесіях їхні статути і спільно їх утримувати. Тим паче, що це дозволяє відповідний Закон України про співпрацю територіальних громад. Інший варіант – це муніципальне співробітництво, успішні приклади якого на Рівненщині також є.

Окрім проблем медицини вторинної ланки, учасники коордради обговорили й інші питання, важливі для життя громад Рівненського району. Це, зокрема, передача комунального майна із власності району у власність громад, оновлення нормативно-грошової оцінки земель, інвентаризація земель, комплексне планування територій.

Також учасникам засідання представили проєкт герба та прапора новоствореного Рівненського району.