07-04-2021

Covid-19 вніс корективи в роботу Рівненської обласної дитячої лікарні

З жовтня 2020 року комунальне підприємство «Рівненська обласна дитяча лікарня» Рівненської обласної ради внесено до переліку медзакладів, які надають допомогу пацієнтам з Covid-19. Лікарня уклала угоду з Національною службою здоров’я України на відповідний пакет послуг, що означає фінансову підтримку з державного бюджету.

З початку цього року в обласній дитячій лікарні пролікували 69 ковідних хворих. Наразі там лікуються 16 маленьких пацієнтів з підтвердженим діагнозом Covid-19, ще 18 перебувають в обсервації. Загалом же інфекційне відділення, яке обладнали під ковідних пацієнтів, має 30 ліжок.

Розташоване воно в окремому корпусі, який свого часу будували саме для лікування інфекційних хворих. До пандемії коронавірусу потужності будівлі дозволяли розмістити там інші відділення (зокрема, ендокринологічне), адже чимало інфекційних пацієнтів лікувалися на базі Центральної міської лікарні Рівного, де донедавна діяло обласне інфекційне відділення для дітей. Сьогодні його займають дорослі пацієнти.

Тож виникла необхідність створити обласне дитяче інфекційне відділення – в окремому корпусі, відповідно з окремою системою вентиляції та каналізації.

Через це гостро постало питання переселення ендокринологічного відділення з тих приміщень, які готують для інфекційних хворих. Батьки маленьких пацієнтів, які звикли тут лікуватися, побоюються, щоб умови їх перебування не погіршилися. Заручившись підтримкою кількох громадських організацій, вони написали до керівництва Рівненської обласної ради відповідне звернення.

Окремо це питання вивчали і депутати профільної постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства. Задля цього спеціально відвідали обласну дитячу лікарню, щоб поспілкуватися з її керівництвом, медперсоналом та побачити умови, в яких лікуватимуть пацієнтів з ендокринними патологіями. Побували також в інших відділеннях, де тривають ремонти.

«Наша лікарня може отримати десятки мільйонів гривень за окремою державною програмою. За ці кошти ми перш за все облаштуємо в’їзд, подвір’я, відремонтуємо  дах та фасади. Крім того, ми подали окремі розрахунки на облаштування трьох відділень: хірургічного, онкогематологічного та, власне, ендокринологічного. А це не лише сучасний ремонт, а й необхідне обладнання. Дуже сподіваюся, що перші кошти надійдуть вже у 2021 році, і в найближчі роки ми зможемо значно покращити умови лікування для наших маленьких пацієнтів»,  - розповів директор Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко.

Він запевнив депутатів та представників громадськості, що відділення ендокринології переселяють в умови, які далеко не гірші. Це двомісні палати з сучасним ремонтом, меблями, ігровим простором, де дитина зможе перебувати з кимось із батьків. Поруч розташовані лабораторія та кабінети для проведення необхідних обстежень і маніпуляцій. Пацієнти з ендокринними патологіями – це переважно планові хворі. Тож на даному етапі лікарня зможе організувати максимально комфортне їх перебування.

Зі свого боку голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук, який взяв участь у виїзному засіданні комісії до лікарні, зауважив, що наші медзаклади повинні розвиватися та бути готовими до різних сценаріїв.

«Позиція моя та колег-депутатів однозначна – Рівненська обласна дитяча лікарня повинна працювати виключно в інтересах своїх маленьких пацієнтів! Незалежно від того, в якому відділенні вони лікуються. Переконаний, керівництво лікарні також поділяє цю мету. Тому зміни, які відбуваються тут, зокрема, й через ковідні реалії, - це відповідь на ті виклики часу, з якими усі ми стикнулися», - наголосив Сергій Кондрачук.