12-12-2023

Цього року підтримка громад Рівненщини завдяки проєктам ПРООН склала 9 млн грн

Про те, які можливості громадам дає співпраця за Програмою підтримки ООН, зокрема щодо надання якісних послуг, говорили на засіданні Ради громад при голові обласної ради.

Програма розвитку ООН (ПРООН), яка реалізовується в області упродовж 2022-2024років, передбачає допомогу місцевим тергромадам у вигляді фінансування грантів з надання публічних послуг та створенню нових економічних можливостей для населення.

За словами регіональної координаторки проектів ПРООН Ольги Кашевської, у 2023 році їхні представники контактували з майже кожною громадою Рівненщиниі. На жаль, не всі отримали необхідне фінансування, оскільки в умовах війни обсяг потреб значно зріс. Проте, незважаючи на труднощі, агентству вдалось підтримати частину громад.

 

Для того, щоб проєкт був реалізований, місцеві ради та громадські організації Рівненщини подавали заявки на участь у грантовому конкурсі. З понад 260 поданих заявок, організатори відібрали 17 ініціатив, на які були виділені проєктні кошти.

Так, в Білокриницькій та Варковицький ТГ з’явились центри надання адміністративних послуг, які отримали необхідну техніку та обладнання.

Як розповіла Ольга Кашевська, в цьому році фінансова підтримка від ПРООН для Рівненщини склала майже 9 млн.грн. Ця сума включала закупівлю обладнання місцевим ЦНАПам: мобільні валізи, паспортні станції, планшети, ноутбуки, меблі та інше.

У сфері медичного обслуговування Привільненській громаді закуплені електро-велисипеди, а Сарненській -  комплект тренажерного і реабілітаційного обладнання для відкриття реабілітаційного кабінету.

Для покращення якості освітніх послуг придбані смарт-дошки, планшети для навчання та профорієнтації дорослих, серед яких - внутрішньо переміщені особи.  

Переданий комплект товарів побутового та медичного призначення для підопічних, що потребують постійного догляду і перебувають у стаціонарі  Радивилівського терцентру соціального обслуговування.

В Рівненську громаду за програмою ПРООН закуплене професійне швейне обладнання для Навчального центру Асоціації легкої промисловості з метою підготовки швачок на безоплатній основі.

Всі ці проєкти стимулюють економічний розвиток на місцях, покращують умови праці, спрощують робочий процес. Ольга Кашевська закликала присутніх голів громад у 2024 році також активно долучатись до ініціатив, які проводить агентство ООН на Рівненщині.