05-07-2023

Чим місцева наука може бути корисна для розвитку громад Рівненщини

Наукові розробки, які можуть стати в нагоді і вирішити гострі питання територіальних громад області, представили під час засідання Ради громад при голові Рівненської обласної ради. Більшість із них – це доробки науковців Центру інноваційної діяльності та транферу технологій Національного університету водного господарства та природокористування.

(Світлана Левицька - на засіданні Ради громад при голові Рівненської обласної ради)

Ініціатива налагодити співпрацю між науковими інституціями і тергромадами належить депутатці обласної ради, доктору економічних наук, професорці НУВГП Світлані Левицькій. За її словами, вони готові комунікувати з кожною ТГ, щоб презентувати свої розробки і почути потреби громад.

Якість грунтів та повітря, будівництво та розвиток інфраструктури, органічне землеробство та очистка молока – це лише незначна частина питань, над якими працюють місцеві науковців. Тож на Раді громад представили основні галузі, в яких провадять дослідницьку діяльність і мають готові результати до впровадження.

Завдяки сучасному обладнанню, якими оснащені лабораторії університету, тут проводять роботу з очищення та знезалізнення води, очищення від важких металів, органічних домішок та токсичного забруднення, фахівці НУВГП проєктують очисні споруди та споруди з водовідведення.

Науковці готові долучитися до вирішення проблем забрунення довкілля, накопичення твердих побутових відходів, нераціонального використанням та забрудення водних об’єктів, забруднення землі промисловими та побутовими відходами.

Серед інноваційних проєктів, які вже готові до впровадження на рівні громад:

-попередження підтоплення та затоплення міських територій через випадіння атмосферних опадів,

- очистка стічних вод від органічних забруднень і жирів шляхом швидкого проєктування та запуску в експлуатацію комбінованих споруд з очистки,

- очищення води від надмірного вмісту заліза,

- утилізація забрудненої стічної води,

- нестача питної води у зв’язку з виникненням надзвичайних та аварійних ситуацій або ж у віддалених районах,

- інженерна та транспортна забудова населених пунктів,

- раціональне використання територій,

- збереження культурної спадщини та об’єктів природозаповідного фонду,

- використання альтернативних джерел енергії на противагу дороговартісним традиційним,

- освітлення парків та вулиць, заряджання електротранспорту,

- дослідження якості грунтів завдяки інноваційному обладнанню, розробленому науковцями ІТ-напрямку,

- оптимізація роботи систем теплопостачання,

- накопичення опалого листя в громадах, шляхом виробництва органічних добрив.

За словами голови Рівненської обласної ради Андрія Карауша, важливо, що Рада громад є тим комунікаційним майданчиком, який має на меті допомогти громадам вирішувати актуальні проблеми. І співпраця з місцевими науковцями  - один із нових напрямків, який керівники ТГ можуть розвивати.