15-12-2023

Чи справді «Доступні ліки» - доступні для пацієнтів, з’ясовували керівники НСЗУ під час візиту на Рівненщину

Свій приїзд представники Національної служби здоров’я України на чолі з Наталією Гусак розпочали з відвідин деяких медичних підприємств. Моніторили, зокрема, як в області реалізовується програма «Доступні ліки».

Про результати таких візитів розповіли керівникам обласної ради та облдержадміністрації, а також головам територіальних громад Рівненщини та місцевим журналістам.

Як зауважила Наталія Гусак, незважаючи на те, що в країні йде війна, програма «Доступні ліки» не лише продовжує працювати, а й розширює перелік ліків та найменувань, які пацієнти можуть отримати коштом держави. Так цьогоріч список доступних препаратів поповнили тест-смужки, знеболювальні та імуносупресанти.

У той же час, фахівці НСЗУ з’ясували, що відсоток тих, хто користується програмою «Доступні ліки» - досить низький, адже не всіх пацієнтів інформують про те, які саме ліки можна отримати безкоштовно. Цим, на жаль, зловживають деякі медики,  виписуючи ці препарати як такі, котрі хворий має придбати за власний кошт.

Тому, переконані в НСЗУ, їхня служба, керівники області та очільники тергромад – як засновники та власники медпідприємств, в цьому питанні мають бути партнерами.

- Реформа органів місцевого самоврядування та реформа системи охорони здоров’я в Україні  - це дві, пов’язані між собою реформи, адже відбувалися одночасно. Одна з головних цілей цих реформ  - наблизити якісні послуги, в цьому випадку, медичні, до людей, - зауважила Наталія Гусак.

 

Зі свого боку, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш наголосив на тому, що засновники та власники закладів і підприємств медицини, так само як і їхні керівники, - відповідальні за якість надання медичних послуг.

- Прикро чути про випадки, коли за послуги чи ліки, якими держава забезпечує пацієнтів безкоштовно, комусь доводиться платити. Так само, як і про те, що хворих не інформують, що вони мають такі державні гарантії. Ми почули сигнал від НСЗУ, вивчимо кожен окремий випадок і обов’язково зробимо відповідні висновки, - зауважив Андрій Карауш.

Під час зустрічі акцентували увагу керівників ТГ на необхідності розширювати сільську мережу аптек, які законтрактовані на програму «Доступні ліки».

В НСЗУ переконані, що керівники ТГ повинні активно співпрацювати з сімейними лікарями і тримати на контролі роботу ФАПів.

Очільники громад, зі свого боку, поскаржилися на дефіцит кадрів в системі охорони здоров’я. Зауваживши, що однією з причин стала війна та мобілізація.

Медична реабілітація Захисників, Захисниць та членів їх родин  - також була темою розмови. Фахівці Національної служби здоров’я України розповіли про такі послуги, які передбачені Програмою медичних гарантій.