31-01-2024

Центри психосоціальної підтримки на Рівненщині розширюють спектр послуг

У 2023 році на Рівненщині було реалізовано міжнародний проєкт «Психосоціальна підтримка в Україні» (PRO_MentalHealth). Наша область стала пілотною, де в рамках цієї ініціативи відкрили чотири Центри психосоціальної підтримки в кожному із чотирьох районів Рівненщини, а саме: у Здолбунівській, Дубенській, Сарненській та Вараській громадах.

(Фото - архівні, з відкриття Центру психосоціальної підтримки в Здолбунівській ТГ)

Це стало можливим завдяки підтримки Фонду міжнародної солідарності у партнерстві з BGK, Європейською комісією та за підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Також проєкт співпрацює з двома міністерствами: з питань соціальної політики та у справах ветеранів.

Нагадаємо, що головне завдання таких Центрів - допомогти українському суспільству подолати наслідки війни. Тож у кожному з них працює мультимедійна команда фахівців у складі психологів, та психіатра. Вони консультують та надають підтримку різним категоріям населення, але передусім військовослужбовцям, учасникам бойових дій, родинам загиблих чи зниклих безвісти бійців, внутрішньо переміщеним особам.

Про підсумки реалізації проєкту PRO_MentalHealth та перспективи співпраці у 2024 році говорили сьогодні під час засідання Наглядової ради з його реалізації на Рівненщині, участь в якому взяв заступник голови обласної ради Віталій Ундір.

Свою роботу Центри психосоціальної  підтримки розпочати у вересні 2023 року. За чотири місяці, тобто до кінця грудня, тут безоплатно надали 5 136 консультацій. Окрім психологічної та психіатричної підтримки, тут також надавати інформаційно-консультативні та правові послуги. За словами координаторки проєкту Тетяни Сірик, найчастіше за допомогою зверталися особи, які постраждали від війни – вони складають 36% всіх звернень, 33%- це члени сімей ветеранів, УБД, а також родини загиблих військовослужбовців. 22% звернень надійшли безпосередньо від військових та від учасників бойових дій. Решта – це звернення від ВПО та робота з державними службами внутрішньої безпеки (поліція та інші служби безпеки та правопорядку).

У 2024 році PRO_MentalHealth продовжить співпрацю з Рівненщиною, а в Центрах психосоціальної підтримки розширять спектр послуг. Так у Вараському центрі планують надавати безоплатну юридичну допомогу військовим, а в Сарненському - розвивати напрямок фізичної реабілітації. Першим кроком тут стало створення кабінету фізкультурно-спортивної реабілітації (на фото).

Як пояснила Тетяна Сірик, збільшення напрямків  роботи стало можливим завдяки участі центрів в різних урядових та грантових проєктах. Підтримку надають і місцеві громади. Так, обсяг фінансування центрів психосоціальної підтримки з місцевих бюджетів коливається від 1,9 млн до 3,7 млн грн.

Крім того, експерти проєкту констатують, що все більше громад виявляють зацікавленість створити такі центри у себе. І це дуже важливо, зважаючи на статистику, якою оперують фахівці. Зокрема, про те, що 55% жителів Рівненщини перебувають у пригніченому стані через війну. Загалом же психологічної підтримки з цієї ж причини потребує 15 млн українців.

Створення таких просторів важливе ще й тому, щоб долати суспільні стереотипи про візити до психологів та психіатрів. Особливо вони стійкі в сільській місцевості, коли люди зволікають з візитами до фахівців, бо бояться, що про це дізнаються рідні та знайомі. І цей міф також треба розвінчувати – переконані в проєкті PRO_MentalHealth.