29-04-2022

Центр безпеки громадян з'явився в селі Велика Омеляна

Він працюватиме неподалік сільської ради. Сьогодні відбулося офіційне відкриття Центру, участь в якому взяли голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук, обласне керівництво ДСНС, Нацполіції, народний депутат України Олександр Салійчук. 

Рівненську обласну раду на заході представляв перший заступник голови Сергій Свисталюк, який на різних етапах підтримував Великоомелянську громаду в реалізації цього проєкту, а також депутат облради, голова Рівненської райдержадміністрації Олександр Коваль.

Це вже третій безпековий центр у Рівненській області, який створили на основі нової концепції забезпечення порядку та створення якісного безпекового середовища для громад.

 - З 2017 року жителі моєї рідної Великоомелянської громади з нетерпінням чекали на завершення цього будівництва. І ось, завдяки зусиллям багатьох людей, на місці старого гаража з’явився сучасний Центр безпеки громадян. Тому щиро хочу подякувати кожному, хто допоміг втілити цей проєкт в життя: а це керівництво ДСНС, народні депутати різних скликань і, звісно ж, сама громада,  - зауважив Сергій Свисталюк.

Загальна вартість будівництва склала майже 4 млн грн, 1 млн з яких – це частка місцевого бюджету.

За словами Голови ДСНС України Сергія Крука, ідею створення таких Центрів безпеки запозичили в польських колег. У Польщі такі центри є головними осередками комунікації для всіх спецслужб, які працюють в конкретній громаді: рятувальників, поліцейського громади та місцевих медиків. Що, у свою чергу, дає можливість забезпечити ефективну комунікацію між ними і якісно виконувати спільний обов’язок – берегти життя людей.

На сьогодні Центр укомплектований двома пожежними автомобілями. Один придбали коштом бюджету Великоомелянської громади, інший отримали як гуманітарну допомогу від поляків. Пожежно-рятувальну службу тут нестимуть 5 фахівців ДСНС та 10 добровольців.

Як розповіла голова Великоомелянської громади Алла Карпюк – ще однією гордістю новоствореного Центру  є Інтерактивний клас з питань безпеки. Його створили для місцевої малечі завдяки участі у міжмуніципальному проєкті з іншими ТГ. Тут діти від 4 до 12 років після курсу навчання отримуватимуть свідоцтва юного рятівника.