03-01-2024

Бронетехніка, гаубиці та карети швидкої – чим іще допомагають українські австралійці нашим ЗСУ

Співпраця Рівненської обласної ради з Асоціацією українців Південної Австралії триває понад рік. Це одна з найактивніших організацій громадського сектору, яка на міжнародному рівні підтримує Україну. І робить це з перших місяців повтомасштабного вторгнення на всіх можливих майданчиках, зокрема, культурному та дипломатичному.

Увесь цей час австралійські партнери організовували концерти, виставки, благодійні обіди та ярмарки – все заради допомоги українським Збройним Силам.

(Ілля Айдман - третій ліворуч)

Так, на початку 2023-го австралійський волонтер Ілля Айдман у співпраці з Асоціацією українців Південної Австралії та однією із провідних компаній-виробників військово-тактичного спорядження XTEK передали 30 тактичних кевларових шоломів загальною вартістю 72 тис. доларів.

У свою чергу, керівники Рівненська обласної ради оперативно доставили цю допомогу на Донеччину захисникам із 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша.

У серпні в місті Аделаїда, що є столицею і промисловим центром штату Південна Австралія, відкрили благодійну виставку «Ціна свободи». На ній експонувалися картини військовослужбовців, які вони малюють під час занять з арттерапії. Нагадаємо, такі заняття є частиною реабілітації, яку поранені бійці проходять у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. Співорганізатором виставки також стала Рівненська обласна рада, за сприяння якої картини були надіслані до Австралії.

Частину робіт продали під час концерту “A Tribute to Ukraine” («Данина Україні»), який також відбувся в Аделаїді вже восени. Тут організували виставку-ярмарок картин українських військових.

Один з них із позивним «Шаман» став героєм статті у видані-«мільйоннику» ABC News. Матеріал вийшов під назвою ""Шаман" залишився в інвалідному візку, захищаючи Україну. Тепер виставка в Аделаїді допомагає йому одужати». В інтерв’ю боєць закликав світову спільному консолідувати зусилля і не припиняти підтримувати Україну. Зокрема, в питанні розширення мережі реабілітаційних центрів.

Важливим досягненням на дипломатичному рівні є той факт, що в Аделаїді відбулася зустріч міністерки закордонних справ Австралії, сенаторки Пенні Вонг з місцевою українською громадою. Вона наголосила на двох важливих моментах: в позиції щодо України австралійський уряд непохитний і підтримує нашу боротьбу за суверенітет і територіальну цілісність, Україна неодмінно переможе, а росія має бути притягнута до відповідальності за всі воєнні злочини та порушення норм міжнародного права.

Цю позицію пані міністерка підтвердила і на засіданні Ради безпеки ООН. 

На знак вдячності австралійцям за підтримку посол України в Австралії Василь Мирошниченко передав пані Вонг подарунок від громади Рівненщини – картину із зображенням герба Австралії, оздоблену поліським бурштином.

Такі зустрічі, організовані, зокрема, за підтримки Рівненської обласної ради, мали дуже важливе значення в контексті подальшої загальновійськової підтримки України.

Адже уряд Австралії надав Україні бронемашини M113AS4, Bushmaster 4×4, гаубиці M777 та необхідні до них боєприпаси. Така бронетехніка відіграє ключову роль в оборонній стратегії України: від сприяння переміщенню військ - до надання імпровізованих карет швидкої та командних центрів.

Частина коштів, зібрана під час благодійних заходів на підтримку України, пішла також на придбання чотирьох карет швидкої допомоги (на фото). Їх закупила організація Ukraine Crisis Appeal. Спецавтомобілі, оснащені всім необхідним, передали в одну із лікарень, яка розташована близько до лінії фронту.

Співпраця Рівненської обласної ради та Асоціації українців Південної Австралії – один із позитивних прикладів ефективної міждержавної взаємодії та співробітництва на рівні регіонів. У цьому переконаний перший заступник голови обласної ради Микола Кучерук, який висловив сподівання, що така співпраця триватиме.

Зі свого боку, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш подякував австралійським партнерам за всі спільно реалізовані ініціативи. А також допомогу, яку завдяки цьому вдалося передати нашим ЗСУ.

 - Згуртованість українців, які живуть в різних куточках світу, дає можливість більше допомагати нашим військовим, постачати якісне спорядження, і все необхідне, щоб захистити їхні життя. Це надважлива підтримка на шляху до ПЕРЕМОГИ України, за яку ми безмежно вдячні», - наголосив Андрій Карауш.