24-10-2024

Бізнес і влада Рівненщини обговорили перспективи розширення експорту

З якими викликами стикається бізнес на третьому році повномасштабної війни, які ефективні механізми варто застосовувати, щоб стимулювати експорт української продукції на міжнародні ринки, які кращі практики застосовують в регіонах для підтримки експортної діяльності – ці та інші питання стали предметом обговорення учасників ІІІ Експортного форуму Рівненщині: «Стимулювання партнерства: влада та бізнес».

Захід об’єднав представників експортоорієнтованих підприємств Рівненщини, керівників органів влади, партнерів Програми розвитку ООН з різних регіонів України, європейські організації з підтимки бізнесу та бізнес-експертів.

Міжнародні партнери Рівненщини відзначають ту роботу, яку вони спільно з місцевим бізнесом та владою провели за останні роки.

За словами Ральфа Ловака, який представляє програму міжнародної технічної підтримки у сфері торгівлі між Україною та ЄС (EU4Business: конкурентноспроможність та інтернаціоналізація МСП, GIZ), 22 компанії з Рівненщини отримали гранти європейських партнерів на суму від 4 до 22 тисяч євро на власні проєкти розвитку.

Спільно з центром підтримки підприємництва "Дія. Бізнес|Рівне" на Рівненщині успішно впровадили проєкт для навчання і консалтингу експортерів та почали роботу Жіночого бізнес-клубу.

Рівненські ІТ та меблевий кластери є активними учасниками заходів, метою яких є встановлення прямих контактів з партнерами з Євросоюзу.

Компанія "Smart People" організувала поїздку десяти меблевих підприємств Рівненщини до Німеччини для налагодження бізнес-контактів.

Крім того, спільно з Програмою розвитку ООН в Україні в рамках проєкту ReACT4UA, який фінансується урядом Німеччини, в області реалізували низку заходів, таких як «Школа експортера», «Розробка каталогу експортерів Рівненщини», «Аналіз стану і перспективи розвитку меблевої галузі».

Під час панельних сесій учасники форуму ділитимуться думками щодо ролі бізнес-спільнот в розвитку економіки регіону, про роль державних інститутцій у відновленні та розвитку українського експорту. А також поділяться кращими практиками підтримки експортної діяльності на різних рівнях.

Підсумком заходу стане нагородження номінантів підприємств-експортерів.