27-02-2024

Більше половини звернень до Денного центру стосуються психологічного й фізичного насильства

А саме – 60 %. Інколи люди скаржаться на економічне та сексуальне насильство. Таку статистику комунального закладу обласної ради «Денний центр соціально-психологічної допомоги” на своєму Telegram оприлюднив голова РОР Андрій Карауш. Нагадаємо обласна рада створила цей заклад наприкінці 2022 року, щоб допомогти людям пережити кризові моменти в житті.

З-поміж тих, хто найчастіше звертається до центру, - жінки віком 30-47 років, які потерпають від проявів насильства з боку чоловіків. Найпоширеніші причини - вживання різних речовин, особистісні особливості та гендерні стереотипи.  Майже в кожному випадку це відбувається на очах у дітей. Йдеться насамперед про психологічне насильство: образи, лайку, приниження, ігнорування тощо.

Серед скаржників є й чоловіки. Так, у 2023 році допомоги фахівців Центру просили 47 чоловіків, які стикнулись з насильством з боку родичів. Це майже 8% тих, хто звертався.

Трапляються скарги від старших людей, кому за 65. Їх кривдять діти, будучи під впливом психоактивних речовин або через майнові претензії.

У Денному центрі констатують, що війна вплинула на кількість звернень. Одна з причин – окрім жителів Рівненщини, в заклад звертаються й переселенці. Інша – все частіше допомоги потребують сім’ї, де чоловіки повернулися з фронту і людям складно самотужки долати пережите.

У той же час, досить часто ті, хто потерпає від домашнього насильства, не хочуть, щоб про їхні проблеми дізналися, сподіваючись, що вони минуться. Або ж попросту не знають, куди звернутися.

Фахівці Денного центру готові щонайперше – проконсультувати за номером телефону: +380 97 885 0490. Якщо є середній або високий рівні загрози повторення випадків домашнього насильства чи, ще гірше, загроза життю та здоров'ю, то працівники мобільної бригади приїдуть і заберуть людину в безпечне місце.

(Під час відкриття кризової кімнати в Денному центрі)