21-02-2020

Більше насаджувати, аніж вирубувати: на Рівненщині відбувся круглий стіл з проблем лісової галузі

Організатором заходу став Надслучанський інститут НУВГП, що в Березному. Директор інституту, депутат Рівненської обласної ради Ігор Фізик зауважив, що за круглим столом уперше за багато років зібралися різні фахівці: науковці, виробничники та лісівники. До діалогу їх спонукали не лише ті новації, які запроваджують в лісовій галузі, а й гострі проблеми, які десятиліттями не вирішуються.

Професор Національного лісотехнічного університету Леонід Копій, до речі, випускник Березнівського лісового технікуму, закцентував увагу на тому, що лісистість в Україні за кілька століть скоротилася майже утричі і сьогодні складає трохи більше 10 мільйонів гектарів. ​​​​

Науковець продемонстрував вражаючі зображення, як змінилася лісова карта України. Це при тому, що саме на Полісся припадає 34% лісового потенціалу країни. 

Серед причин такої проблеми: масова, в тому числі й незаконна, вирубка лісу,  вимивання грунтів, які в подальшому непридатні для використання, неефективне їх використання під час проведення сільгоспробіт.

Для вирішення перших двох проблем механізми вже є, каже науковець. А от щоби вивести з-під неефективного сільськогосподарського використання перспективні для насадження лісу поліські землі – потрібна і політична воля керівництва держави, і розуміння місцевих громад. А зважаючи на загрозливу екологічну ситуацію, збільшення лісових насаджень – це ще й неабиякий «плюс» для довкілля, - наголошує Леонід Копій.

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, якого запросили і як представника влади, і як інженера лісового господарства за освітою, розповів, що в області прийнято програму «Ліси Рівненщини», в рамках якої обласна рада намагається бодай частково вирішити проблему лісистості.

«Депутати уже кілька разів переводили площі, де росте самосів, до лісового фонду - таким чином збільшували площі лісистості. На сьогодні лісистість на Рівненщині заледве переважає 40 відсотків», - зауважив Олександр Данильчук.

У той же час, учасники круглого столу порушили й іншу болючу проблему, від якої страждають не лише лісівники, а й аграрії. Це знищення лісосмуг.

«Це сьогодні дуже велика проблема і не лише в нашій області, - каже Олександр Данильчук. – Лісосмуги не тільки стримують сильні вітри. А й дають надбавку до врожаю від 25 до 35 %. Адже утримують родючі шари грунту».

На думку Олександра Данильчука, доцільно порушити цю проблему щонайменше на рівні області та внести необхідні пропозиції у відповідні обласні програми.

Загалом, учасники круглого столу зійшлися на думці, що такі зустрічі - саме той формат, який дозволить ефективно впроваджувати зміни в лісовій галузі. Адже свої думки мають можливість висловити і  бути почутими різні фахівці:  науковці, освітяни, лісівники, представники влади та бізнесу.