22-03-2021

Бібліотеки і цифрова інклюзія: у Рівному відбулася онлайн конференція

Сьогодні на базі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки  відбулася Всеукраїнська онлайн конференція «Роль бібліотек у цифровій інклюзії». Це спільний захід книгозбірні, ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та компанії «Хуавей Україна». Цей захід є складовою національної програми в Україні у межах Європейського цифрового тижня ALL DIGITAL WEEK (www.alldigitalweek.eu), який цьогоріч триватиме з 22 до 28 березня.

Зустріч відбулася на платформі ZOOM з трансляцією на сторінці Української бібліотечної асоціації у Facebook.

До онлайн конференції долучилися 350 учасників. Це спеціалісти національних бібліотек, публічних бібліотек усіх рівнів, наукові бібліотеки університетів, бібліотеки середніх навчальних закладів України. Крім того, до заходу приєдналися представники міської бібліотеки міста Загреб (Хорватія).

Фахівці ділилися досвідом, як успішно розвивати цифрові навички для осіб з інвалідністю та людей похилого віку, створювати адаптований інформаційного ресурсу для людей з інвалідністю, розвивати інклюзивний простір для спілкування та дозвілля саме на базі бібліотек.

Учасникам конференції також презентували перший україномовний мобільний додаток для людей з розладами аутичного спектру, який має полегшити їхню соціальну комунікацію. Варто зауважити, що Рівненська обласна бібліотека має значний досвід в організації бібліотечного обслуговування людей з інвалідністю, а також людей похилого віку і очолює відповідний напрям роботи як представник бібліотечної асоціації.