03-02-2020

Батьки просять не допустити закриття спеціалізованої школи

З таким проханням звернулися до членів постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики батьки учнів комунального закладу «Клеванська санаторна школа I-III ступенів» Рівненської обласної ради.

Мова йде про те, що згідно з новим законом «Про повну загальну середню освіту», який Верховна Рада ухвалила в другому читанні, 16 січня 2020 року, з першого вересня спеціалізовані санаторні школи мають припинити набір учнів 1 – 9 класів.

Зокрема, з 2024 року ці заклади мають стати ліцеями. Відтак, дітей там не зможуть лікувати.

Батьки вихованців занепокоєні долею майже трьохсот дітей санаторної школи та попросили у депутатів відстояти інтереси їхніх дітей.

«Наразі в Україні санаторні школи – це єдиний тип закладу загальної середньої освіти, де можуть поєднувати реабілітацію з навчанням. Тут одночасно працюють медичні та педагогічні працівники, передбачено режим продовженого дня, що дає кожній дитині можливість і підтримувати здоров’я, і набувати потрібні знання та компетентності. Саме завдяки санаторній школі діти з певними діагнозами не стають дітьми з обмеженими можливостями», - наголосила голова громадської організації «Батьки вихованців» КЗ «Клеванська санаторна школа I-III ступенів» Рівненської обласної ради Ольга Гордійчук.

Так, батьки та директорка закладу Олена Амельянович звернулися до членів комісії з проханням підготувати звернення до Президента України стосовно ветування вцілому Закон України «Про повну загальну середню освіту», який знищує можливість нашим дітям здобути освіту з відповідним медичним супроводом або ініціювати виключення підпункту 8 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону і передбачити в цьому Законі типу закладу «Санаторна школа».

В свою чергу голова комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній, відзначила, що в закладі є всі умови для того, щоб дітки навчаючись проходили і профілактику і реабілітацію.

 

«Тут є дітки з конкретними діагнозами і тут є конкретний шлях допомогти цим дітям. Я вважаю, що нам потрібно врахувати клопотання батьків. Спільно з управлінням освіти і науки ми повинні підтримати їх і підготувати спільний лист та за підписом голови обласної ради та відправити звернення до Президента України та Комітету Верховної Ради України. Зокрема, щоб цей Закон ветували та відправили на доопрацювання саме в частині порушеної проблеми» - зазначила Алла Черній.

Таке рішення одноголосно підтримали всі члени комісії.

В ході виїзного засідання директорка закладу Олена Амельянович ознайомила депутатів з роботою санаторної школи.

Вона відзначила, що щороку школа набирає понад 200 дітей, яким за висновками ЛКК та дитячого кардіолога, рекомендовано навчання у закладі санаторного типу. За роки функціонування тисячі дітей здобули тут освіту. Освітня діяльність здійснюється на всіх рівнях освіти: дошкільна, початкова, базова, повна загальна середня освіта.

Так, члени комісії оглянули кабінети в яких навчаються дітки, комп’ютерний клас, кабінет лікувальної фізкультури та спортзал. За словами директорки школи спортивна зала була в критичному стані і тривалий час діткам забороняли тренуватися там. Майже 756 тис. грн. з обласного бюджету було спрямовано на капітальний ремонт зали, яку вдалося ввести в експлуатацію 15 січня цього року .

Крім того, Олена Амельянович відзначила, що школа обладнана сучасним освітленням та пожежною сигналізацією. Також за гроші, які були виділенні з державного бюджету по всій території закладу встановлена зона Wi-Fi.

Як зауважила директорка закладу, щороку вихованці санаторної школи за потребою консультуються та оперуються у лікарів Рівненської обласної дитячої клінічної лікарні та Київського кардіологічного інституту тім. Амосова. Так протягом останніх трьох років було проведено оперативне втручання 7 вихованцям школи.

Також вона наголосила, що за результатами ЗНО в 2019 році школа входить у 3% найкращих шкіл області та у 5% найефективніших шкіл України.