21-06-2023

Автентична поліська вишивка тепер є на міжнародному рушнику єднання

Упродовж місяця вишивальниці Рівненщини відтворювали орнамент, притаманний Рівненському Поліссю, щоб він став частиною Міжнародного вишитого рушника єднання «Цвіт вишиванки».

Днями його презентували у Рівному.

За основу взяли автентичні орнаменти, які можна побачити на старовинному одязі в колекціях Рівненського краєзнавчого музею та Сарненського історико-етнографічного музею.

Керувала процесом вишивання завідувачка відділу збереження та розвитку регіональної нематеріальної культурної спадщини КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР Юлія Гончарова.

- Тепер на «мапі вишитої України» є частинка Рівненського Полісся,  - зауважила директорка центру Ірина Рачковська-Баковецька.

Нагадаємо, що рушника єднання «Цвіт вишиванки» - це міжнародний проєкт, який об’єднує не лише різні регіони України, а й українців закордоння. У травні полотно передали до нас з сусідньої Волині.

Рівненщина стала 9 українським регіоном, чий автентичний орнамент прикрашає цей рушник. На полотні, довжиною 12 метрів, є також 9 візерунків, створені вишивальницями нашої діаспори в різних країнах світу: Канади, Італії, Німеччини, Польщі, країн Балтії, Австрії, Великобританії.

З Рівненщини рушник помандрує до вишивальниць Хмельниччини.