25-05-2023

Андрій Карауш: «Сьогодні важливо скоординувати роботу влади, бізнесу, тергромад та громадського сектору для післявоєнної відбудови України та регіону»

Про те, як виробити успішну та дієву стратегію розвитку Рівненщини, зважаючи на воєнні виклики, сьогодні говорили на обласному Форумі регіонального розвитку.

Захід об’єднав владу, місцевих підприємців, зокрема, й релокований бізнес, керівників громад та представників громадського сектору.

Під час панельних сесій учасники обговорили стратегічні  та практичні питання, які стосуються перспектив розвитку окремих територій і Рівненщини в цілому.

А це, зокрема, нові підходи у методиці аналізу розвитку тергромад, виклики в соціальній підтримці під час воєнного стану.

Підприємці поділилися досвідом, як в умовах війни працює на розвивається місцевий бізнес. Зокрема, розповіли про розвиток в області меблевого кластера та як організувати вихід продукції на експорт. Говорили про створення та здобутки ІТ-кластера, його вплив на місцевий ринок праці, експорт послуг ІТ-сфери.

Серед інших тем, які стали предметом обговорення на Форумі:

- організація підготовки фахівців відповідно до потреб сучасного ринку праці,

- індустріальні парки як каталізатор розвитку громад у післявоєнний період,

- досвід залучення грантових коштів для забезпечення якісного медичного обслуговування,

- проєкти міжнародної технічної допомоги Україні в умовах воєнного стану.

Вітаючи учасників Форуму голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш наголосив на тому, що сьогодні влада, бізнес та громадський сектор мають бути максимально скоординовані, щоб спільно працювати над Стратегією розвитку регіону та його післявоєнної відбудови. І ця співпраця має бути системною.

- Знаковим є те, що про стратегічний розвиток Рівненщини ми говоримо в час, коли в нашій країні йде війна. Бо це означає одне – ми впевнені, що переможемо! Тому важливо вже сьогодні розуміти, яким шляхом буде рухатися наш регіон після перемоги. А працювати є над чим. На сьогодні менше половини громад Рівненщини розробили і затвердили плани розвитку своїх територій – і це сумний показник. Адже саме тергромади є головними адміністративними одиницями в регіоні. Йдеться не лише про розвиток місцевого бізнесу, на якому тримається економіка, - ми говоримо про інфраструктуру громади в цілому. Це і нові виклики, які принесла війна, а саме - соціальна підтримка ветеранів та їхніх родин, соціалізація ВПО. Тому область не зможе системно розвиватися, не маючи планів розвитку на місцях, - наголосив Андрій Карауш.

Голова обласної ради вкотре закликав керівників громад активізувати роботу в цьому напрямку.