15-06-2023

Андрій Карауш: «Соціальний менеджер в громаді – посада не формальна, а дієва»

В кожній громаді має бути дієвий соціальний менеджер. Про потребу в таких фахівцях йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики та соціального захисту населення (голова комісії - Вікторія Опанасюк).

Рівненська обласна рада має намір звернутися до керівників міських, селищних та сільських рад з рекомендацією визначити в кожній територіальній громаді соціального менеджера. Такий працівник має опікуватися питаннями підтримки ветеранів російсько-української війни, відповідати за роботу з Захисниками і Захисницями, а також членами їх родин, родинами зниклих безвісти або тих, хто в полоні.

Крім того, громади мають вирішити питання забезпечення соціальних менеджерів приміщеннями, оргтехнікою, організувати їх навчання та підвищення кваліфікації.

Ініціатива винести це питання на розгляд сесії належить голові ради Андрію Караушу. Він зауважив, що питання соціального менеджерства в громадах – не нове. Кілька років тому Рівненщина стала пілотною в Україні областю, де почали з’являтися такі фахівці. Однак з початком повномасштабного вторгнення рф замість активізуватися, ця ініціатива навпаки, майже не розвивається.

- Ми з’ясували, що в половині з 64 громад Рівненщини функції соціального менеджера виконуються формально. Тому спільно з нашим комунальним закладом «Ветеранський простір» вирішили підсилити це питання. І через рішення сесії загострити увагу керівників ТГ на тому, наскільки це важливо для наших бійців та їхніх родин. Дієвий соціальний менеджер має бути в кожній громаді - для контакту з ветеранами, які вже перебувають вдома, і тими, які будуть повертатися до цивільного життя, - пояснив Андрій Карауш.

Допомогти в цьому питанні керівникам громад готові фахівці КЗ «Ветеранський простір» РОР, які мають досвід реалізації соціального менеджерства в громадах з 2017 року.

Депутати комісія підтримала відповідний проєкт рішення і рекомендувала винести його на розгляд сесії, яка запланована на 23 червня.