11-09-2023

Андрій Карауш: "Соціальні менеджери в громадах - важлива складова безпекового середовища"

У Рівному обговорили проєкт концепції "Безпечна громада".

Як гарантувати безпеку громадян, і яка роль у цьому державної влади, органів місцевого самоврядування та громадськості. Про це говорили учасники круглого столу. 

Захід організували комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України та ГО "Центр політико-правових реформ". 

До участі запросили голів територіальних громад, експертів з питань безпеки, представників влади. 

На заході проаналізували складові, від яких залежить безпекове середовище загалом. 

А також - які фінансові ресурси необхідні, щоб життя в наших ТГ було безпечним. За чий кошт мають створюватися органи безпеки, і хто має їх утримувати.

 

Так, Рівненщина стала пілотним регіоном з впровадження проєкту "Поліцейський офіцер громади". Такими фахівцями сьогодні охоплено 55 з 64 ТГ. 

Крім того, рішеннями сільських рад в області створені та працюють три Центри безпеки: в с. Біла Криниця Білокриницької ТГ, с. Жадень Миляцької ТГ та в с. Велика Омеляна Великоомелянської ТГ. 

Також в області функціонує 84 пожежно-рятувальних підрозділи, які також створені органами місцевого самоврядування. 

Спільно з департаментом освіти і науки ОДА відкрито 45 класів безпеки, а до 1 листопада 2023 року такі класи мають з'явитися в усіх громадах Рівненщини. 

В рамках реалізації обласної програми "Безпечна Рівненщина" в області функціонує 870 камер відеоспостереження.

 

Зі свого боку, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш акцентував увагу присутніх на тому, що стратегію "безпечної громади" варто доповнити проєктом "соціальні менеджери в громадах". 

- Це ініціатива, яка реалізовується на Рівненщині фахівцями нашого комунального закладу "Ветеранський простір". Однією зі складових цього проєкту є психологічна реабілітація наших ветеранів, робота з їхніми родинами, родинами загиблих та зниклих безвісти бійців. Переконаний, що соціальні менеджери в громадах на рівні з офіцерами громад та іншими службами повинні стати ключовими складовими безпеки, - переконаний Андрій Карауш.

 

Крім того, на думку голови РОР, поняття "Безпечна громада" значно ширше. І до обговорення варто додати галузь охорони здоров'я та доступність медичних послуг у найвіддаленіших населених пунктах.