13-12-2022

Андрій Карауш: «Після перемоги культурою України цікавитиметься увесь світ – і ми маємо бути до цього готові»

Про те, як достойно презентувати культурну та історичну спадщину Рівненщини, сьогодні говорили під час робочої наради в Рівненській обласній раді. Зустріч є спільною ініціативою облради та управління культури і туризму облдержадміністрації за участі керівників обласних комунальних закладів культури. А саме - краєзнавчого музею, центру народної творчості, трьох обласних бібліотек.

- Україна сьогодні – це світовий тренд. Після перемоги у війні нашою історією ще більше зацікавиться увесь світ. І ми повинні достойно представити нашу Рівненщину, її історичну, культурну спадщину, мистецьке надбання. Тому вже сьогодні маємо формувати спільну роботу музеїв, бібліотек, центрів народної творчості і територіальних громад, щоб максимально цікаво презентувати родзинки Рівненського Полісся, його етнокультуру, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Такі проєкти можуть стати візитівкою і конкретного району, і цілої області. Тобто, йдеться як про локальні події – виставки, презентації, круглі столи, так і про масштабні заходи – майстер-класи, фестивалі, концерти, туристичні маршрути унікальними місцями Рівненщини. Що із цього переліку вже зроблено, а що плануюється реалізувати у 2023 році, також обговорили під час робочої наради.

Керівники ради та адміністрації наголосили на тому, що формат таких заходів повинен бути сучасним, щоб історія була «живою» та цікавою для споживача культурного продукту.

Голова обласної ради поставив завдання перед керівником обласного краєзнавчого музею звернути увагу на досвід використання цифрових технологій у музейній справі. А зробити це можна завдяки грантовим проєктам.

- Ми маємо багаті музейні фонди, у нас є, що показати, але ми повинні навчитися це презентувати, - підсумував Андрій Карауш.